Старши треньорът на ЦСКА-София Любослав Пенев остро нападна съдията Стефан Апостолов, БФС, Борислав Михайлов и медиите в тирада на своя пресконференция на стадион "Българска армия".

Според Пенев реферът, който е и депутат от ГЕРБ, носи основната вина за поражението на "червените" от "Черно море" с 0:2 в първия пролетен кръг.

Журналистка припомни на бившия № 9, че Апостолов е народен представител, на което Пенев отвърна следното:

"Този ли е депутатът, дето срича, като чете? Значи той не може да прочете и футболния правилник."

Една от малкото изяви на Стефан Апостолов в парламента беше именно сричането му при изказване от парламентарната трибуна - като докладчик по Закона за спорта.

Пенев намекна, че скоро отново може да се кандидатира за президент на БФС. После уточни, че това се отнасяло за бъдещето - сега си имал работа. Бившият национал обвини Борислав Михайлов, че само искал да пътува в чужбина, а български мачове не гледал дори в репортажи по новините. 

Любо няколко пъти препоръча на журналистите повече да обсъждат съдийството и да критикуват работата на реферите. Според него бригадата на Апостолов е изпълнила поръчка във Варна, където дни преди мача се говорело, че ЦСКА-София ще загуби със сигурност.

Претенциите на треньора са за засада при втория гол на "моряците", за неправилно спрени голови атаки на тима му и че Апостолов допуснал груба игра, застрашаваща здравето на футболистите.

„Футболната действителност в България не се променя, редеше единственият българин с над 100 гола в испанската Примера. - Тя се усложнява. Всичките тези проблеми идват от футболния съюз. Ние не напредваме, ние затъваме - начело с президента и хората около него. Те не спомагат за развитието на българския футбол. Бичуват, наказват, линчуват българския футбол. Страдат треньори, футболисти, дечица, които искат да бъдат национали. Страдаме от съдийството, което е основен проблем в българския футбол. Съдиите трябва да бъдат изключително отговорни, те трябва да помагат на футбола, а не да му пречат. Има инструктаж. Първите 20 минути тази вълшебна тройка трябваше да покаже три жълти картона. Това, което се случваше, не беше футбол. Това е основен проблем и той не е изчистен.”

„ЦСКА е основен конкурент и не му се позволява да играе. Във Варна не се позволи на ЦСКА да играе футбол. Кога коментираме съдиите? Те са основна част от футболната игра. Изключително много закъсня с картоните, рискува здравето на футболистите. Не знам кой беше делегат, праща ми четвъртия съдия да ми каже, че не ми виждал баджа. Много ми е интересно какво е писал в доклада. „Добро представяне, мисията изпълнена”. Този мач няма как да го загубим, ако няма тази пряка намеса, според инструкции. Няма как да завърши и наравно”, каза още племенникът на Димитър Пенев.

Според Любо Пенев реферите ни се представяли далеч по-добре зад граница, където били "тихи, внимателни, едва стъпвали". И в типичния си цветист маниер атакува Борислав Михайлов по "онази" тема: 

„Главният съдия не знам какъв опит има, но това пречи. Те не трябва да са водещите. В Европа няма да ги поканят, ако видят как свирят в България. Тука си мълчим и крием. Кога ще ги решаваме тези проблеми? Това е основен проблем. Едни ги устройва, други - не. Съдията ни спира три или четири контраатаки, които са реални ситуации за гол. Откъде накъде? Топката е в нас. Дава се авантаж. Има трима съдии, които ти пречат да играеш. Защо бягаме от проблемите? Това нещо няма да свърши добре. Запомнете какво ви казвам. Той Боби не гледа мачовете. Той не гледа репортажите по новините. Той гледа да пътува по чужбина,както и тези около него. Ние сами трябва да изчистим тази тиня. Шапката отгоре, футболният съюз начело с Боби Михайлов. Това е истината, не трябва да се заблуждаваме. Защо бягаме от проблемите? Аз не бягам, аз ги споделям. Това нещо няма да свърши добре. Михайлов казва, че футболът бил на едно добро ниво. Неговата идея е да пътува по чужбина, напред-назад, евентуално да отиде на някой мач, както и тия около него. Това е цялата история. Пътуваме по чужбина, търсим ресторанти, приоритетно такива с дансинг и така. Какво лоби в УЕФА? Всичко това е лъжа и измама.” 

"Футболният съюз e една лъскава ябълка, но е изгнила отвътре. Изгнила от какво? От алкохол, от екстри, но не и от футбол. Това ще приключи зле. Ние се подиграваме на българския народ. Нямат право да се подиграват по този начин. Съдиите не трябва да бъдат забелязани. Лошото е, че не се засягат тези теми.”

Наставникът все пак коментира и футболните аспекти от мача с "Черно море".

„Изгледах мача още два пъти и видях доста неточности и неща, които правят впечатление. Когато се види повторно, добиваш престава. Играхме добре в много моменти. В  някои не толкова добре. Проблем е неточното позициониране в тактическата постройка, която тренираме през седмицата. Това е разбираемо, защото за тях е нещо ново. Всички сме наясно, че трябва време и търпение. Срещу времето сме, срещу часовника сме, но такава е ситуацията и ще се справим. Сигурен съм. Който е гледал внимателно мача, ще види. След всяка изминала тренировка подобряваме и надграждаме. Има промяна в тактическата постройка, промяна на постове. Имам други изисквания. Много са нещата, които ще бъдат променени. Спокоен съм, защото имам футболисти с много добри качества.”

"Мисля, че все още футболистите не са свикнали с моите изисквания, но съм убеден, че вече разбират за какво става въпрос, добави той и разкри, че препоръчал на някои чужденци да прочетат за историята на ЦСКА. - Аз съм убеден и вярвам в професионалното им отношение към професията, която са избрали. Аз съм треньор, подреден, взискателен, така че трябва да свикват. Както всички ние полагаме тези грижи, те трябва да помислят какво зависи от тях. Това не е детска градина. Това е професионален клуб. Ако някой не знае, не познава клуба ЦСКА, да прочете история. Това трябва да се знае, особено от чужденците. Но аз не деля. Няма титуляри, няма резерви. Казах им също какво да очакват от мен, за да не бъдат изненадани. Всеки един футболист, който иска да бъде част от ЦСКА трябва да е наясно къде отива и иска ли да отива.”

В събота на стадион "Тича" във Варна беше и италианецът Кристиано Джарета, доскоро спряган за "Левски". Той седеше до Пламен Марков и Стойчо Стоилов. Твърди, че Джарета ще стане спортен директор. Пенев призна, че е разговарял с него.

„Нека ръководството отговори точно с какви функции ще бъде натоварен. За мен в момента основно е отборът, другите неща са тема на ръководството. Аз се чувствам добре, чувствам се комфортно, познавам хората и съм спокоен. Ако трябва да има някакво разширение в структурите, това към ръководството. Аз съм треньорът. Кой е отговорен в спортно-техническият процес? Старши треньорът. Аз съм ОК да има директори, да има диалог да помагат за каузата, но най-голямата отговорност пада върху мен. Това обаче не ме притеснява по никакъв начин”, рече бившият национал и капитан на "Валенсия".