Коалиция от 16 американски щата начело с Калифорния внесе съдебен иск срещу обявяването на национално извънредно положение от президента Доналд Тръмп с цел набавяне на средства за изграждане на стена по границата с Мексико, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вчера главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава конституцията на САЩ.

"Президентът Тръмп се отнася към върховенството на закона с пълно презрение", отбеляза Бесера. Той обяви, че "днес, в Деня на президентите (в САЩ), ние завеждаме дело срещу президента Тръмп, за да блокираме злоупотребата с президентските правомощия от негова страна".

Съдебният иск бе внесен в Окръжния съд на Северна Калифорния. Главните прокурори на още 15 американски щата се присъединиха към жалбата - Вирджиния, Делауер, Илинойс, Колорадо, Кънектикът, Мейн, Мериленд, Мичиган, Минесота, Невада, Ню Джърси, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон и Хаваи.

От изброените щати всички с изключение на Мичиган гласуваха за Хилари Клинтън на изборите през 2016 г. В Мичиган Тръмп победи с 47,50 процента срещу 47,27 за Клинтън.

Наблюдаваме заформянето на опозиция срещу решението на Тръмп, която без никаква изненада е съставена от "демократически" щати. Трябва обаче да се спомене, че от изброените само Калифорния и Ню Мексико граничат с Мексико.

С други думи - притокът на мигранти няма да се отрази особено върху Ню Йорк, Ню Джърси, Орегон, Мичиган, Мейн и Кънектикът, които се намират в североизточната част на Америка.

По-рано законодателният орган прие компромисен бюджет, за да избегне ново блокиране на федералната администрация. Конгресът отпусна близо 1,4 милиарда долара за погранична стена, а извънредното положение ще позволи на Тръмп да си набави още 6,7 милиарда долара.

Президентът на САЩ обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да набави средства за построяване на обещаната от него стена на границата с Мексико. Това бе основното предизборно обещание на бизнесмена, според когото стената ще ограничи нелегалната имиграция.

Обявяването на извънредното положение обаче налага наличието на специфични обстоятелства, например - необходимостта от бързи действия, които не търпят отлагане (използвано е от Джордж Буш след 11-ти септември 2001 г. и от Обама при епидемията от свински грип).

Въведено е в средата на 70-те години и досега е изполвано 58 пъти, но никога против волята на Конгреса (какъвто е сегашният случай).

Тръмп допусна грешка малко преди да обяви извънредното положение, която най-вероятно ще бъде използвана в делото срещу мярката. 

"Нямаше нужда да го правя, но предпочитам да го направя (да построи стената) по-бързо", заяви президента пред медии.

По този начин президентът призна, че мярката не е наложителна, което е едно от основните условия за обявяването на извънредно положение. 

Тръмп и неговите поддръжници отказват да коментират факта, че 40 процента от незаконните мигранти влизат в страната легално (най-често чрез полети) и просто не я напускат, когато им изтекат визите.

Ако си позволим да бъдем цинични, една от причините, поради които републиканците се противопоставят на хаотичния поток от мигранти в страната, е, че така се увеличава броят на латиносите, които в по-голямата си част гласуват за демократите.

Кошмарна тенденция за консерваторите е експоненциалното увеличаване на броя им в Тексас - основната база на републиканците по време на избори. След време демократите най-вероятно ще ги изпреварят.

Тогава избирането на републикански президент на практика ще стане невъзможно, ако избирателната система си запази сегашния вид.