След близо година "окупация" и заграждения ремонтът на централната столична градинка "Кристал" е към своя край. Дейностите по нея са на 90 процента готови, предстои монтажът на парковата мебел - пейки, кошчета за смет и пр.

Това стана ясно от съобщение на Столичната община, посветено на инспекцията на градинката, направена днес от заместник-кметът Дончо Барбалов. От утре обаче започва ремонт на съседната улица - "6 септември", в участъка между улиците "Аксаков" и "Славянска".

"На алеите на "Кристал" ще бъдат монтирани нови 43 пейки и кошчета. Положена е новата настилка и е монтирано ново осветление. Скулптурата със сърничките е почистена и поставена на мястото й, продължава реставрацията на чешмата. Монтира се самопочистваща се обществена тоалетна", отчитат от "Московска" 33.

Последното е изключително важно, тъй като столичните паркове и градини с обществени тоалетни се броят на пръстите на едната ръка, а сега посетителите на "Кристал", които в топлите месеци са десетки хиляди, използват нужниците на двете заведения в близост (едното от които бе затворено, докато траят ремонтите, и отвори преди около месец).

В градината е изпълнена нова поливна система, извършена бе подмяна на горния почвен слой с 5 см нов хумус, като оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е запазен, заявяват още от общината. Засадени са 11 иглолистни и 41 широколистни фиданки, над 700 храсти и 900 цветя, както и жив плет. Предстои да се поставят разпръсквателите на поливната система.

Поставената настилка е като тази пред храм "Св. Седмочисленици", породила вълна от обществено недоволство и родила легенди от градския хумор. Плочките бяха сравнявани с плочки в градска баня и какво ли още не.

Градината пред Военния клуб е декларирана като групов паметник на градинското и парковото изкуство през 1988 г.

Същевременно от 20 февруари 2019 г. във връзка с обновяването на Зона 2 от центъра на града започва работа и по ул. "6 септември" в участъка между ул. "Аксаков" и ул. "Славянска", където ще бъдат обновени настилките, съобщават още от СО.

Първо ще се работи по пътното платно, което ще се бъде с гранитни павета, а тротоарите ще останат свободни за придвижване на пешеходци. След това ще бъде подменена настилката и на тротоарите, която ще от бетонови павета.

Предвижда се ремонтът да продължи до 15 април, "ако времето позволи". За този период се въвежда временна организация на движението на моторни превозни средства.