Отказът на БСП да влезе в пленарна зала поставя управляващото мнозинство в много сложна ситуация. В тази ситуация е напълно възможно кворумът в парламента, а оттам и прословутата политическа стабилност, отново да са в ръцете на ДПС

ГЕРБ има 95 депутати, а "Обединени патриоти" - 27, или общо 122 при необходими 121, за да започне пленарното заседание. Достатъчно е само двама от тях да отсъстват по уважителни причини, за да има нужда от подкрепа за кворума и от други партии.

Досега управляващите винаги са можели да разчитат при важни гласувания на "Воля", която е с 12 депутати, както и на двамата депутати, които не членуват в парламентарни групи. Дори и с тях обаче общата бройка става 136. Ако 16 души от трите парламентарни групи и двамата независими отсъстват, което е напълно реалистично, включително по уважителни причини, кворум няма да има. Освен ако той не бъде подкрепен от ДПС. Депутатите от движението са 25.

БСП има 79 депутати. Засега от партията са категорични, че няма да влизат в парламента. Според тях това е единственият начин да бъде върнат авторитетът на парламентаризма у нас. Повод за отказа на БСП за участие в заседанията бяха приетите поправки в Изборния кодекс. Социалистите останаха непреклонни, въпреки че от ГЕРБ вече внесоха нови поправки, които отменят приетите в края на миналата седмица.