Американският сенатор Бърни Сандърс от щата Върмонт обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Сенаторът, който се определя политически като демократичния социалист, бе близо да постигне победа срещу кандидата на "естаблишмънта" Хилъри Клинтън на предварителните избори на Демократическата партия преди предишните избори. В началото на надпреварата той ѝ отстъпваше с 50 процента и накрая бе на косъм да я отстрани и да се изправи еднолично срещу Тръмп.

Впрочем, според предварителните проучвания, ако на изборите през ноември 2016 г. Сандърс се бе изправил срещу Тръмп, той със сигурност щеше да ги спечели.  

Сенаторът обяви днес пред общественото радио на Върмонт, че възнамерява отново да се кандидатира за номинацията.

"Нашата кампания не е само за побеждаване на Доналд Тръмп", заяви по-късно 77-годишният Сандърс в имейл до привържениците си. "Нашата кампания е за това да променим страната си и да създадем правителство въз основа на принципите на икономическа, социална, расова и екологична справедливост", добави той. 

Сандърс спечели верни привърженици с ревностната защита на либерални идеи като общодостъпна система на здравеопазване и безплатното висше образование.

Въпреки че е определян за фаворит, редом до вицепрезидента в администрацията на Обама - Джо Байдън, сенаторът от Върмонт ще се изправи срещу много по-корави противници от Клинтън на предстоящите избори. 

Също като него те се опитват да се разграничат от токсичното клеймо на "естаблишмънта" и предлагат близки на неговите дръзки и популистки планове за реформи на Щатите.