Кирил Домусчиев финализира сделка за покупката на Нова тв, твърдят източници на Клуб Z. Все още няма подробности, а в регистрите на Комисията за защита на конкуренцията няма данни да е искана проверка за концентрация - каквито процедури имаше при предишния опит за продажба на медията. 

Версията, че председателят на КРИБ е вероятен нов собственик, след като продажбата на "Нова Броудкастинг Груп" на чешкия милиардер Петр Келнер се провали, циркулира от средата на януари, а във вторник вечерта бе съобщена от сайта "Топновини", също с въпросителен знак в заглавието. Според публикацията се очаква официално потвърждение в сряда. 

Пред Клуб Z представители на ръководството на медията заявиха, че към момента нямат официална информация за сделка. Според източниците ни сделката е на финала и промените в телевизията в резултат предстоят в кратки срокове. 

 
Шведският собственик на Нова тв  - Modern Times Group (MTG), засега отказва да коментира информацията, че търсенето на инвеститор за покупка на медийната група "Нова Броудкастинг Груп" е финализирано. И този инвеститор е Кирил Домусчиев - вероятно чрез фирмата "Адванс Медия Груп"

Предисторията

Точно преди година - на 19 февруари 2018 г. - бе съобщено, че компанията PPF group на Петр Келнер купува 100% от „Нова Броудкастинг груп“, която притежава Нова телевизия, спортните канали "Диема", списание „Ева“ и интернет групата „Нетинфо“. 95% бяха купени от шведската група Modern Times Group (MTG), а останалите 5% - от главния изпълнителен директор Дидие Щосел. Договорът (предварителен, заради предстояща процедура пред КЗК - б.р.) бе на стойност 185 милиона евро. Десет години по-рано MTG купи Нова телевизия за 620 милиона евро, като след това групата дори се разрасна.
 
Новината за въпросната сделка с купувач чешкия милиардер обаче бе валидна за няма и половин година - през юли 2018 г. КЗК отказа да одобри продажбата. Причината - антимонополният орган откри риск за твърде голяма концентрация на пазара.
 

Последва обжалване пред съда - и от "Нова", и от купувача. Преди датата на делото обаче (то бе насрочено за пролетта на тази година - б-р.) дойде новината, че договорът за продажба на акциите на MTG на най-богатия чех и компанията му PPF Group е прекратен. Това се случи през януари. Тогава започнаха са циркулират и слухове, включващи Домусчиев, но и Спас Русев като потенциални инвеститори в медийната група. 

От MTG също така заявиха, че е осигурено финансиране от банка Nordea и започват дискусии с други потенциални инвеститори относно продажбата на акциите си в най-голямата търговска медийна група в България. Имена официално не бяха съобщени.