Спешни мерки срещу разпространението на морбили в София. Здравните власти изпращат мобилен екип от лекари, които да поставят ваксини в столичния квартал „Христо Ботев”, съобщи Нова тв. Там през последните дни имаше регистрирани случаи на заразното заболяване.

Заразените с морбили в страната вече са 27. Засега се смята, че основният източник на заразяване е детското отделение в болницата в Разлог. По данни на здравното министерство България не изпълнява препоръките на Световната здравна организация за поне 95% имунизационен обхват срещу морбили, за да може да се разчита на т.нар. стаден имунитет.

Ще бъдат поставяни ваксини на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички регионални здравни инспекции да предприемат такива мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане на възникването на нови случаи.