Мартина Навратилова отново предизвика полемика в спортните среди заради изявление, в което изказва несъгласие с това да се позволява на трансджендъри да участват в състезания на професионално ниво. Или на такова, в което се отбелязват рекорди, дават се официални титли, прави се класиране и т. н.

Не за първи път носителката на 18 титли от Големия шлем влиза в задочен спор с организации, свързани с правата на ЛГБТ спортистите. 

Сега базираната в САЩ Athlete Ally реагира остро на думи на бившата тенисистка пред "Сънди Таймс". 

"Мъж решава да стане жена, взема необходимите хормони, печели всичко, което си поиска и може би натрупва състояние. После променя намеренията си и започва да прави бебета, стига да пожелае това, реди чехкинята с американски паспорт. - Това е лудост, измама е. Бих била щастлива да комуникирам с трансджендър жена на всяка една основа, но не и ако трябва да се състезавам срещу нея. Няма да сме равнопоставени."

Навратилова имаше спор по темата още преди време. През миналата година тя бе критикувана за позицията си от Рейчъл Макинън. Тя е родена като мъж и е професор по философия от университета в Южна Каролина. През миналата година спечели световна титла с рекорд по колоездене при жените във възрастовата група от 35 до 44 години.

Макинън нарече позицията на Навратилова "ярко изразена трансфобия", а също така "обидна и смущаваща".

Като трансфобия определя казаното от Мартина и Athlete Ally. И още: "дълбоко неразбиране на науката и наличната информация, опасни митове, дискриминация, стереотипи, диспропорционална ярост"...

Организацията препоръчва на Навратилова да се образова и изразява разочарование, че не си е взела бележка, след като през декември миналата година вече й било обърнато внимание "да не се изказва неподготвена". 

Любопитно е, че бившата №1 в света става посланик на Athlete Ally през 2014 г. Включвала се е в кампании. Като например е апелирала към Международната баскетболна федерация да преосмисли решението си да не разрешава на жени да играят с хиджаб. Говорила е на конференции и симпозиуми, в които Athlete Ally е имала организаторска роля.

Мартина Навратилова е една от първите спортистки, публично заявили своята хомосексуална ориентация. В края на 2014 г. тя сключи брак с партньорката си Юлия Лемигова.

В последните години много се изписа и изприказва и за казуса с лекоатлетката Кастер Семеня. Случаят стигна до Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС).

Чрез федерацията по лека атлетика на Южна Африка тя заведе дело в КАС заради въведени промени от страна на Международната федерация (ИААФ), ограничаващи нивата на тестостерон в кръвта. Това пряко касае Семеня, която е двукратна олимпийска шампионка, предвид дисциплините, в които участва - от 400 до 1500 м.

Случаят е много повече от частен. Решение на КАС може да предопредели бъдещето на атлетиката в тези дисциплини. Сега Семеня е принудена да приема медикаменти за ограничаване на тестостерона или да премине в бяганията на по-дълги дистанции. Тя протестира срещу това. 

Кастер Семеня е хермафродит - тя има белези от двата пола по рождение. До такова становище се стигна още преди години след изследвания и тестове.