Фармацевтите в цялата страна излязоха на протест, затворени са стотици аптеки по данни на организаторите, съобщи бТВ.

Протестиращите настояват за финансиране, което да ги подкрепи за новите електронни системи.

Недоволството е заради четири големи промени, които налагат инвестиции - европейската система срещу фалшивите лекарства, национална, която ще следи количествата, електронна рецепта, и нови изисквания за свързаност на програмите за продажби и касовите апарати.

По данни на организаторите над 700 аптеки са се включили в протеста. По информация на регионалните фармацевтични колегии са затворени половината аптеки във Велико Търново и 40% от аптеките в Благоевград. По около 40 аптеки не са отворили в София, Сливен и Пазарджик. Затворени аптеки има и в Кюстендил.

"Ние твърдим,че тези системи трябва да съществуват, трябва да ги има, но твърдим, че те трябва да бъдат планирани, съгласувани, а не както е в момента - всяка една сама за себе си и всеки път ние да пренастройваме хардуери, софтуери и да плащаме пари", обясни Антон Вълев, Национална аптечна камара. 

Протестиращите настояват за финансова подкрепа за въвеждането на системите.

Заради системата за верификация аптеките бяха принудени да си купят четци за новите защитни двуизмерни кодове на опаковките, като цената им варира между 200 и 500 лева лева за брой. Отделно между 50 и 100 лева струва надграждането на аптечния софтуер, като фармацевти се оплакват, че след това ще се оскъпи и месечната им поддръжка и интернет абонаментът. Най-голям разход се очертава за аптеките, които изобщо нямат компютър – около 1500-2000 лева.

Смята се, че около 13% от аптеките у нас нямат техническа обезпеченост. Така те ще трябва да инвестират около 2000 лева на гише.

Особено тежко е положението за аптеките в малки населени места.

Протестиращите аптеки ще бъдат затворени през целия ден, но в случай на спешност, пациентите ще се обслужват.

Според организацията, която отговаря за европейската система срещу фалшивите лекарства, системата работи стабилно, с нея са свързани вече  над 2000 аптеки. През първата седмица от работата й са забелязани някои технически неточности, свързани най-вече с баркод четците, отстраняват се своевременно.

Аптеките имат преходен период от няколко месеца, в който да се включат в тази система. През това време няма да им се налагат санкции.

Здравният министър: Не мога да разбера за какво е протестът

Не мога да разбера протеста на фармацевтите, ние не можем да предоставим ресурс за въвеждането на верификация при лекарствата, защото това ще се третира като държавна помощ.

Това коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след правителственото заседание.

„Аз не мога да разбера за какво е този протест. Първо, това е европейска директива, имахме достатъчно дълъг период на обучение - от 3600 аптеки над 2100 имат нови регистрации, близо по 10 аптеки на ден. Не виждам някакъв проблем. До колкото знам никъде в ЕС няма протест, какъвто се създава при нас“, каза той.

„Ние дадохме не по-малко от шестмесечен период от време, за да може всяка аптека да се включи и да изпълни всички изисквания, които са изключително ясни“, отбеляза Ананиев.

„Аз чух, че държавата не е знаела, какво да прави. Това за мен е неразбираемо. Имаме ясна програма и ясни изисквания, критерии, методология и с всеки изминал ден се увеличава броят на аптеките, които влизат в нашата система на верификация“, уточни той.

„Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, имат своите компютри и програми, те са готови и включени в системата на верификация. Тези, които са далеч по-малко от тези 700, за които се говори в момента, ние не можем да им предоставим ресурс, защото това ще се третира като държавна помощ“, каза още Ананиев.