Връщане на междублоковите пространства на етажната собственост с цел спиране на застрояването на малкото останали зелени площи и по-доброто им стопанисване предлагат "опозиционерите" в Столичния общински съвет Симеон Славчев, Светослав Витков, Венцислав Мицов и Иван Велчев, по-известни като "Политическа група 5" (ПГ5).

Предложението е част от приоритетите на групата за следващите пет месеца.

Идеята е връщането на междублоковите пространства на етажната собственост да не е насила, а от това право да могат да се ползват само гражданите, които пожелаят. Реалният резултат се очаква след две до три години.

"Тук могат да се включат и екологични организации, детски градини и други, които биха искали да облагородят средата", в която се намират, коментира Иван Велков. Той заяви, че на този етап програма "Зелена София" разполага с ограничен ресурс, с който ще могат да се облагодарят между 100 и 200 градинки и, разбира се, с доброволния труд на гражданите.

"Промените, които предлага ПГ5, ще даде възможност хората да се чувстват стопани на тези междублокови пространства и ще направи реализацията на цялостната идея по-успешна", каза още Велков.

Според Мицов вземането на решението пространствата да се върнат на етажната собственост ще може "най-накрая да спре възможността да се строят нови блокове около старите кооперации".

По думите му опасенията на граждани, че влизането в сила на такива промени ще доведе до по-високи данъци, е неоправдано. Дори обратното - можело да се говори за облекчение на данъци.

"Прехвърлянето на собствеността на етажната собственост не е наше хрумване, това е изискване, което рано или късно законово ще бъде реализирано", подчерта Иван Велков. "В момента има работни групи в институциите, които търсят възможности как да стане това. Казват, че идеята е трудноприложима, но ситуацията няма да остане такава, каквато е в момента, това е нормална европейска практика, каза още общинският съветник."

От ПГ5 ще настояват и за промени в Правилника за работа в Столичния общински съвет. Става дума за вземането на решения за управленията на средства в големи размери, които надвишават 1% от бюджета на София.

"Ние предлагаме такива решения да стават само с решение от квалифицирано мнозинство", заяви Венци Мицов.

Квалифицираното мнозинство представлява поне 46 общински съветници, а обикновеното е 31.

"В момента от ГЕРБ имат 30 съветници и се нуждаят само от 1 допълнителен глас, за да вземат важно решение", отбеляза Светльо Витков.