Апелативният специализиран съд остави окончателно в ареста Димитър Желязков - Митьо Очите, предаде „Фокус“. Магистратите повече от очаквано не уважиха исканията на защитата на несебърския бос, който ни бе върнат с екстрадиционна процедура от Турция - за домашен арест и изготвяне на съдебномедицинска експертиза за точното му здравословно състояние.

Пред съда самият Желязков поиска да бъде с мярка "домашен арест" или да бъде прегледан и заяви:

„Аз не искам да ме пускате, а да ме прегледате.“

Той допълни, че наистина има здравословни проблеми и че властите в Турция са се грижили по-добре за него, отколкото тук. Искането на адвоката му Илиян Василев бе мярката на Желязков да бъде заменена с по-лека - домашен арест, или ако най-тежката „задържане под стража“ бъде потвърдена, то тя да бъде изтърпявана в болницата към Централния софийски затвор или друго лечебно заведение.

"Димитър Желязков е всенароден "любимец" и винаги преди избори започва дело срещу него“, подчерта Василев. „Не отива на добре правосъдието, щом по този начин се третират правата на гражданите“, коментира той и подчерта, че Желязков никога не е правил и минимални опити да се укрива при предишните дела срещу него и няма реална опасност да извърши престъпление.

Според прокурора по делото Николай Христов наличните документи за здравословното състояние на Димитър Желязков сочат, че то е задоволително и не предполага спешно приемане или лечение в болница. По думите му никой не му е отнел правото да се изследва и експертиза може да бъде направена и когато започне съдебната фаза по делото.

Съдът счете, че обвиненията към Желязков са за тежки престъпления и има опасност той да извърши други, ако бъде пуснат от ареста. Въззивният състав не се съгласи с възражението на защитата, че Димитър Желязков е обвинен само за подбудителство и помагачество на базата на свидетелски показания, които се основават само на чутото от други лица.

Според съда наистина не е налице опасност Желязков да се укрие, но има риск да извърши ново престъпление. Според магистратите няма пречка да му бъде оказвана медицинска помощ в условията на ареста. Именно затова Апелативният съд постанови, че не съзира основание за отмяна на мярката на Специализирания съд от 16 февруари 2019 г.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.