Превенцията срещу джендърството и появата на трети пол, без пол и т.н у нас., е в ход. Бдителността - засилена. Новината, че Франция въвежда във формулярите вместо майка и баща родител 1 и родител 2, разтревожи българското обществено мнение. Преди това Германия първа въведе присъствието на трети пол в актовете за раждане. В Швеция все по-често застъпват безполовото възпитание с идеята детето да се самоопредели, когато реши.

Няма трети пол при преброяването

Трети пол няма да присъства като опция във въпросника за преброяването на населението през 2021 г. Там ще има два възможни отговора - мъж и жена.

Това уточни в четвъртък председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски по време на брифинг в Народното събрание след приемането на Закона за преброяването на населението и жилищния фонд в Република България.

Цветарски трябваше да отговаря на въпроси - дали ще има въвеждане на социалния пол в анкетата. Той обясни, че от НСИ наблюдават биологичния пол, а не различни негови разновидности, тълкувания и т. н.

„Съгласно регламентите на ЕС, включително регламентите за използваните класификации, възможните разновидности на пола са две – мъж/жена“, допълни Цветарски.

Попитан дали преброяването може да се използва за актуализиране на избирателните списъци и изчистване на мъртвите души от тях, председателят на НСИ обясни, че главната цел на преброяването е да направи моментна снимка на реалното състояние на населението.

„Преброяването по никакъв начин не се свързва с избирателните списъци. Това са различни методологии и философии към регистрирането на населението в една държава. В ГРАО, което е отговорно за изготвянето на тези списъци, регистрацията се основава на документ. Ние уточняваме реалното състояние към дадената критична дата. Ние не можем, не трябва и отказваме да формираме избирателни списъци“, обясни още Цветарски. 

От МОН може да поискат от ЕК от анкета да изчезне въпросът за пола

В четвъртък и министърът на образованието трябваше да отговаря на въпроси, свързани с пола.

Поводът е анкета, част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието SELFIE. Тя се разпространява в 28 страни-членки на Евросъюза, в т. ч. и у нас.

Бдителни родители (според просветния министър Красимир Вълчев - според един родител) в анкетата има смущаващ въпрос, по-точно смущаващи отговори на въпроса.

Вариантите за отговор на въпроса за пола в анкетата са 4: "момче“, "момиче“, "друго“ и "предпочитам да не казвам“. Над 900 български училища и ученици над 9 г. до момента са попълнили анкетата, каза министърът, цитиран от БНР.

Той съобщи и че Министерството на образованието е готово да поиска от Европейската комисия премахването на този въпрос.

Според Вълчев в момента няма обществено напрежение по въпроса. Никое от 900-те училища, в които е влязла платформата, не е подало сигнал, че някой е възмутен. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.

"В Германия, доколкото разбрахме, това е по медицински причини, има такава възможност, опитали са се да адаптират инструмента към законодателствата на всички страни. Така, че не е сигурно, че това задължително противоречи и е свързано със "социален пол". Но дори да е така, не мисля, че рискуваме да индокринираме децата или да проповядваме в системата трети пол като социален“, смята той.

"Неведнъж съм казвал, че не подкрепям проповядването на джендър идеологията, но не можем да го махнем. Той (въпросът, б.р.) е един за всички. Не е преведен дори от нас. Може единствено ЕК, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба, ако има обществено напрежение“, добави министърът (той беше сред членовете на кабинета, които отначало отказаха да подкрепят Истанбулската конвенция-бел.ред.)

А от СДС даже огласиха специална декларация по темата.

"Защо е нужно да се събира информация за сексуалната ориентация на подрастващите и за какво може да бъде използвана тя?"

"Ако спазвате основния закон, защо прилагате папагалски европейски директиви, без да се съобразявате с него? Ако не го спазвате, как изпълнявате функциите си в една от най-важните институции на държавата - образователното министерство?", пита СДС в позицията си и настоява "ресорният заместник-министър, допуснал да се стигне до това безобразие, да понесе своята отговорност".

"Дядо и внуче" срещу джендърството

Борбата срещу джендърството приема нови и нови форми, се разбра, след като беше обявено създаването на Обществен съвет "Дядо и внуче".

Дядовци се организират, за да предпазят децата и внуците си от пороци като тютюнопушене, алкохол, наркотици, както и "джендърство", заяви пред БНР д-р Тотко Найденов, организатор на съвета и главен редактор на "Български лекар".

"Искам да организирам дядовци такива като мене - аз имам пет внучета, в една битка за спасяването на нашите деца от предвижданото тяхно опорочаване. Те от ден на ден биват отбългарявани и отродявани от своята държава. Министерството на образованието изхвърли много родолюбиви текстове от техните учебници - няма я "Епопея на забравените", няма ги "Записки по българските въстания", голяма част от Ботевите стихотворения изобщо отсъстват. Искаме да има закон за българския език, да има закон за нравствеността, да бъде въведено задължително обучение по здравно-духовна, религиозна и историческа култура", разясни той.