Южнокорейците от Samsung отново демонстрираха защо са първенци на пазара на смартфони снощи, като представиха както нова линия флагмани от серия Galaxy S, така и футуристичен сгъваем смартфон с гъвкав екран.

Новите S10 и S10 Plus следват модела на миналогодишната линия S9, но с нова добавка - бюджетния S10E. Ръбовете около екрана обаче са още по-малки и всеки от тях е всъщност няколко милиметра по-малък от еквивалента си в S9-линията.

S10E, S10 и S10 Plus.

S10 и S10 Plus могат да се похвалят с по общо 5 камери - 2 за селфи и 3 на гърба, които обаче не са солиден технологичен скок, който много специалисти очакваха. Трите въшни оптики са широкоъгълен, телефото и ултра-широкоъгълен дисплей, с два сензора по 12 мегапиксела и един - 16. Екраните и на двата телефона са с Quad HD+ резолюция, и, разбира се, разчитат на технологията OLED. Под капака са между 8 и 12 гигабайта оперативна памет, новият процесор от най-висок клас на Snapdragon - 855 и 128 гигабайта до 1 терабайт (при S10 plus) памет.

Селфи камерата вече не е в грозен notch, а си има малко прозорче в горния край на екрана.

И двата модела имат вградени в екрана сензори за пръстови отпечатъци, но същевременно запазват стария 3,5 мм жак за слушалки. И, разбира се, имат опцията да работят във все още ограничените 5G мрежи.

S10E е "бюджетен" само в сравнение с по-големите си братя - стартовата му цена ще е около 800 долара. Това води до по-ниска резолюция и AMOLED дисплей, само две камери от задната страна и една за селфита, както и до 8GB RAM памет. Но основният процесор пак е Snapdragon 855, а смартфонът е с 30 грама по-лек от най-големия си батко.

Черешката на тортата на вчерашното събитие на Samsung обаче определено беше новият Galaxy Fold. Снабден е с новия и напълно уникален 7.3-инчов Infinity Flex Display, който може да се сгъва, за да се прибира в джоба. Когато е сгънат пък се ползва малкият 4.6-инчов HD+ екран отпред.

Galaxy Fold в сгънат вид...

Под капака са 12 гигабайта оперативна памет, отново Snapdragon 855, 512 гигабайта обикновена памет и две батерии под всеки от двата свързани панела на смартфона. Камерите пък за жалост са същите като на бюджетния S10E. Цената на Galaxy Fold обаче е рекордна - 1600 долара в САЩ и 2000 евро в Европа.

... и в разгънат.

Дали това ще си струва за първия смартфон-таблет хибрид от този тип, технология, която още не е тествана, зависи от много фактори. При всички случаи е добре ако не разполагате с много излишни пари, да не посягате към новата джаджа, преди да се е установило дали няма фатални недостатъци - и как Samsung са решили проблема с износването на сгъваемия дисплей след поредица отваряния и затваряния.