Някой е заблудил премиера Бойко Борисов за събитията, предхождащи гласуването на ГЕРБ "за" обезсмисляне на преференциалното гласуване, предложено иначе от ДПС. Това обяви депутатът от движението Хамид Хамид пред бТВ. Той не каза кой е този някой. Но разказа как са протекли разговорите в стаята на ДПС в парламента преди продължилото 16 часа приемане на промени в Изборния кодекс навръх 14 февруари. 

Версията на ГЕРБ за "преференциите невъзможни" оттогава в обобщен и синтезиран вид бе следната: сутринта на 14 февруари няма кворум, парламентът не може да заработи, защото БСП и ДПС не са в залата, а управляващото мнозинство няма налични в момента 121 души. Председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов отива на разговори с "Обединени патриоти", а след това и ДПС. При разговорите ДПС иска подкрепа за свои предложения в Изборния кодекс, едно от които е обезмислянето на преференциите. ГЕРБ се съобразяват в името на стабилността и баланса. Осигурява се кворум. Десетина часа по-късно гласуването на "осакатената преференция" е факт. 

Хамид Хамид разказа днес следното. Двама представители на ГЕРБ са отишли в стаята на ДПС във въпросната сутрин - Цветан Цветанов и председателят на правната комисия Данаил Кирилов. ГЕРБ са поискали подкрепа срещу искането на БСП, което също бе в дневния ред, да започне процедура за избор на нова Централна избирателна комисия. Версията на управляващите бе, че времето до изборите е твърде кратко и макар с изтичащ мандат, действащата ЦИК може да организира евровота през май и  местните избори, след което да се изберат нови членове. 

От своя страна ДПС са поискали подкрепа за едно от своите предложения в Изборния кодекс. Но това не било предложението за обезсмисляне на преференциите. А за въвеждане на машинно гласуване и изключване на хартиената бюлетина на изборите, които ще се провеждат след 2020 г., стана ясно от думите на Хамид Хамид. 

"И дума не е ставало за преференциите. Мислите ли, че ако решим да поставяме условия на ГЕРБ, те ще са за преференциите, които на 7-8 място по приоритет сред предложенията ни", попита депутатът от ДПС .

И даде пример за много по-важните настоявания на движението - отпадане на изискването за уседналост за участие в избори, премажване на "тавана" за отриване на изборни секции в страните извън ЕС, разрешаване на агитацията на майчин език (с осигурен превод на български език). Той не каза кой от ГЕРБ е този, който е заблудил Бойко Борисов за събитията.

Хамид отново припомни, че за преференцията позицията на движението винаги е била една и съща - тоест против тях. Той обяви, че не разбира защо Борисов и ГЕРБ "се гордеят", че не са приели описаните важни текстове. По думите му уседналостта и лимитът на броя на секциите зад граница реално лишават български граждани от възможността да гласуват. 

Депутатът разказа, че Европейският парламент има приета резолюция с призив да се даде право на гражданите на Европа, без значение къде живеят - на територията на съюза или извън нея, да гласуват. Тогава евродепутати от ГЕРБ са гласували "за". На родна земя са "против".

Подкрепя ли ДПС ГЕРБ?

Решението на ГЕРБ да се отметнат от гласуваното предложение на ДПС за преференциите Хамид описа като движение от футбола, което се характеризира с "въртеливо движение с рязка чупка в кръста", чиято цел е да заблудиш противника. По думите му обаче в случая не е ясно кой е той. 

"Когато ДПС помага, то е за принципни решения, които са в полза на държавността. Тогава няма значение кой ги предлага. Когато не става дума за държавността, а за властта - няма да помогнем на властта, в това може да сте сигурни", обясни депутатът.

И обобщи - на въпрос все пак това какво значи за бъдещото поведение на ДПС:

"Подкрепа се дава на този, който я търси. На този, който иска да бъде спасен. Не мисля, че вече можем да спасяваме някого"