Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон разпореди вчера да спре разпространението на песни, които го прославят, предаде Франс прес.
66-годишният Рахмон, който е начело на Таджикистан от 1992 г., каза, че е притеснен от прекомерното популяризиране на неговата личност чрез музикални клипове.

"Президентът даде указания на служителите в Комитета за телевизия и радио да продължат да насърчават неуморната работа на населението, значимите постижения на страната и уникалната природа на тази древна земя", подчерта телевизията.

Правителствената пропаганда редовно представя Емамоли Рахмон като спасител, възстановил националното единство след кървавата гражданска война в Таджикистан. Той се ползва с титлата водач на нацията, което позволява на семейството му и на него самия да се радват на пожизнен имунитет и на други привилегии.

Култът към личността е обща особеност за почти всички бивши съветски републики в Централна Азия.
В съседен Узбекистан властите наскоро предупредиха да не се изпълняват песни за възхвала на президента Шавкат Мирзийоев, който след идването си на власт следва стратегия за отваряне.
Директорът на агенцията, натоварена с управление на музикалната индустрия, заяви, че узбекският държавен глава "няма нужда хората на изкуството да му правят реклама" след пускането на клип, озаглавен "Селфи с моя президент".
Песента редовно се излъчваше по най-популярните музикални канали, но беше широко критикувана в социалните мрежи.
В Туркменистан бившият зъболекар Гурбангули Бердимухамедов също поиска от високопоставените държавни служители и от медиите да не го възхваляват, след като стана президент през 2006 г., за да се разграничи от своенравния си предшественик Сапармурат Ниязов, който почина същата година.
В крайна сметка Бердимухамедов създаде култ към собствената си личност, а в столицата Ашхабад беше поставена негова златна статуя.
В Казахстан в чест на Нурсултан Назарбаев, който е начело на страната си вече близо 30 години, има празник и няколко музея. Назарбаев е главен герой във филмова трилогия, която разказва за младостта му и за възхода му към властта.