"Джъси Смолет е американски актьор, който придоби известна популярност в сериала "Империя“ (Empire) на телевизионната компания "Фокс".

Звучи ли ви вълнуващо? Не мисля. И не ви обвинявам. Защо ви е да се интересувате (дори и да сте американец) от някакъв средняшки - като за щатските стандарти, актьор? Какво толкова го отличава от останалите му колеги?

Нека опитаме отново: 

"Джъси Смолет е американски актьор, който е чернокож, гей и който придоби известна популярност в сериала "Империя“ (Empire) на телевизионната компания "Фокс".

Така по-интересно ли стана? Не? Все пак Холивуд е "седянка" на разнородни малцинствени групи от целия свят (без грам негативна конотация от моя страна). Но нека сме честни - там има къде-къде по-популярни чернокожи и хомосексуални актьори от някакъв Джъси.

Добре, последен опит:

"Джъси Смолет е американски актьор, който е чернокож, гей и който придоби известна популярност в сериала "Империя“ (Empire) на телевизионната компания "Фокс". И, който на 29 януари т.г. бе атакуван в 2 часа през нощта в Чикаго от двама бели маскирани мъже, които са го познали от сериала, и които го удряха по лицето, наричаха го "не*ър" и "пе*е*аст", нахлузиха въже около врата му (символ на линчуването на роби отпреди 150 години), заляха го с белина (символ на пречистването на "мръсната" черна раса) и които, докато правеха всички тези неща, крещяха: "Това е МАГА държава!" ("МАГА" е съкращението на слогана на Доналд Тръмп - "Да направим Америка велика отново".)

Е, след тази злополучна вечер Смолет вече не е просто "някакъв си актьор". Той е жертва на престъпление от омраза срещу същността му - чернокож и хомосексуален. И грозното дело изпрати явни сигнали до милиони америкаци, които се идентифицираха като черни или като гейове (или като двете):

"Ето ви още едно доказателство, че Америка не се е излекувала от проблемите си, че все още на нейна територия се срещат "бели бродници", които изпитват презрение към нас "различните".

Америка колективно изрази подкрепата си за Джъси в социалните мрежи - от негови колеги като Майкъл Б. Джордан и носителката на "Оскар" Вайола Дейвис, до кандидат-президенти, които също са представители на малцинствени групи в САЩ - Камала Харис и Кори Букър.

На 2 февруари в момент на енигматично въодушевление Смолет се самопровъзгласи в туитър за "гей Тупак".

"Ей Би Си Нюз" публикува интервю с него на 15 февруари, в което той разказа как не се е дал на нападателите си и е успял със собствени усилия да ги прогони. Джъси също прочувствено обяви, че се надява да служи за пример на младите хомосексуални и афроамериканци, които трябва да се гордеят с това, което са. И, разбира се, актьорът се закле, че всички изнесени по-горе данни, отговарят на истината.

Попитали Радио Ереван: "Отговарят ли на истината твърденията на Смолет?"

"Да, отговорило радиото, -  истина са, само дето двамата бели маскирани мъже, които са го наричали "не*ър" и които са се опитали да го линчуват и "прeчистят" с белина, са били чернокожи братя нигерийци, които са се познавали със Смолет (единият е участвал с малка роля в "Империя"), и които са получили чек за 3500 долара, за да инсценират нападението и които всъщност не са го докоснали, тъй като Чикагската полиция разкри в четвъртък, че Смолет сам е нанесъл раните по лицето си".

Оказа се, че актьорът май малко е бил в роля. С други думи - послъгал е. Доста.

Улични камери са заснели двамата нигерийци в гръб на мястото на събитието. Проследени са до летището, където са се качили на първия полет за родината си с двупосочни билети, а са се върнали оттам след две седмици. През този период полицията намира и записите от камера в магазина, от който са купени маските и въжетата.

Детективите търпеливо си траят и изчакват братята да се завърнат в САЩ, без да разберат, че през цялото време са следени. Разбира се, тази секретна информация не е казана и на Смолет, нито на американската публика и тя твърдо вярва, че е станала свидетелка на поредното престъпление от омраза.

На 14 февруари братята са задържани на летището в Чикаго за 48 часа (колкото е максимумът по закон). На 47-ия час нигерийците разкриват цялата история и предоставят достатъчно доказателства срещу Смолет, за да има основание полицията да го арестува в четвъртък.

Междувременно са възстановени записите от телефонните разговори на Смолет и се разбира, че той е комуникирал с братята преди "нападението", след "нападението", както и докато са били в Нигерия.

Началникът на полицията в Чикаго Еди Джонсън разкрива, че причините за изиграния сюжет са недоволството на Смолет от заплащането му в сериала "Империя" (65 000 долара на епизод) и желанието му да се издигне в кариерата.

"Сензационната акция е била организирана от Смолет, защото бил недоволен от заплатата си. Съчинил си е историята за нападението", каза Джонсън.

След арестуването на актьора на 21 февруари "Фокс" публикува официално съобщение, в което разкри, че "обмисля ситуацията" - елегантен намек към Джъси, че може скоро да си търси нова работа.

А как въобще му е хрумнала идеята? Няколко дни преди 29 януари Смолет получава заплашително писмо с изрязани от списание букви, в което са му отправяни заплахи и обиди като "ти ще умреш черен пе*ал". Според полицията, след като заплахата не постига очаквания от актьора медиен трафик, той решава да заложи всичко на карта и да демонстрира пред света актьорските си заложби. В момента обаче федералните служби разследват и това писмо. И ако се окаже, че Смолет сам си го е изпратил, той може да получи ефективна присъда. Разбира се, след ареста адвокатите на актьора обявиха, че той отрича обвиненията и се аргументираха, че Джъси е "невинен до доказване на противното". 

И така в рамките на малко повече от две седмици един чернокож актьор и гей се превърна от символ на борбата срещу престъпленията от омраза, в катализатор на бъдещо обществено недоверие, което оттук-насетне неизменно ще спохожда всички подобни действително извършени гнусни деяния.

И какво излиза, че заради глупостта (и алчността) на един човек в Америка отново се разпалиха пламъците на расовата омраза. Защото не бива да забравяме, че някои от прочутите престъпления, извършени по подобни подбуди, често са последвани от верижна реакция от представител на засегнатата раса. Така например през юни 2015 г. белият расист Дилън Рууф уби девет афроамериканци в църква в Чарлстън, Южна Каролина. А два месеца по-късно афроамериканецът Вестър Фланаган уби репортерка и оператор по време на снимки, защото били бели.

По-късно бе публикувано писмо, в което Фланаган разкрива, че действията му са продиктувани от убийствата на Рууф, които той смята за първите изстрели на предстоящата "расова война".

Грешката на Смолет обаче е много по-голяма - той опита да изиграе "Раждането на една нация" и то не къде да е, а в Чикаго. През 2017 г. в града са застреляни общо 673 души, през 2016 г. - 765. Трябва да си наистина много глупав, безочлив или отчаян, за да повярваш, че ще успееш да преметнеш точно полицията, която всеки божи ден си има работа със закоравели престъпници. 

Какво точно ще се случи с Джъси Смолет все още не е ясно - дали ще се докаже, че сам си е изпратил заплашителното писмо, дали ще остане без работа, дали ще влезе в затвора... И това всъщност е без значение. Защото вероятно жадната за нови сензации публика след три дни ще премине към следващата порция подклаждащи гнева новини.

Остава да се надяваме, че поне случаят с никому неизвестния черен актьор, гей ще послужи като предупреждение за останалите жадни за внимание безскрупулни ентусиасти, които ще опитат да яхнат следващата вълна на омразата. Защото тя няма цвят и сексуални предпочитания.

----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".