Съединените щати планират да извършат на 23 февруари "мащабна провокация" на границата на Венецуела с хуманитарната помощ и прехвърлят спецчасти и техника в района за нейната подготовка. Това заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. 

"Развитието на събитията във Венецуела стигна до критична точка; всички разбират това. За 23 февруари е набелязана опасна мащабна провокация - прдстрекавано и ръководено от САЩ пресичане на границата на Венецуела от така наречената хуманитарна автоколона", каза тя. По думите й това ще доведе до сблъсъци и противници на властта и ще стане "удобен предлог за силова акция по отстраняването на настоящия легитимен президент на страната".

Захарова подчерта, че е забелязано "прехвърляне на американски специални части и техника близо до територията на Венецуела. Тя допълни, че САЩ и техни съюзници от НАТО обсъждат доставката на оръжия и боеприпаси от "една източноевропейска държава" за опозиционните сили във Венецуела. Според нея ставало дума за тежки картечници, гранатомети, преносими зенитноракетни комплекси и муниции за стрелково и артилерийско оръжие, които щели да бъдат пратени уж като "хуманитарна помощ". 


Говорителката на външнополитическото ведомство в Москва изказа предположение, че Вашингтон може да привлече украинското държавно предприятие "Антонов" към доставката на оръжия за венецуелската опозиция. В тази нелицеприятна история се проследява и украинска следа, каза тя. Захарова добави, че САЩ и съюзниците им възнамеряват да започнат доставките на оръжия за Венецуела в началото на март "през територията на съседна страна" чрез "транспортни самолети от международна спедиторска компания". 

"Ако е съдено да се сбъднат плановете на организаторите на провокацията, това ще означава преход на агресивната политика на САЩ на ново равнище, на пътя на военните авантюри. Това е път надолу", заключи Захарова.

Според нея ще настъпи рязко изостряне на напрежението и тласък за атмосферата на конфронтация в света. по думите й даже държавите, поддържащи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, започват да разбират, че действията на САЩ спрямо Венецуела носят реална заплаха за целия регион.