Само в района на Кьолн от началото на годината досега са регистрирани 90 случая на опити за телефонни измами, като схемата е изпитаната: или звъни полицай, или служител на компютърна фирма, или бедстващ роднина, или идва съобщение за неочаквано получено наследство. Има, разбира се, и други варианти, но всичко е насочено към целта да се отмъкнат пари от жертвата.

А че целта оправдава средствата, се доказва от факта, че само в провинция Северен Рейн-Вестфалия през 2017 чрез телефонни манипулации са измъкнати цели седем милиона евро.

Въпросът „Здравей, позна ли кой се обажда?“ е основно оръжие и в арсенала на измамниците в Германия. И те обичайно първо се информират любезно за състоянието на събеседника си, преди неусетно да се стигне до финансовата тема и да се отправи молбата за помощ от името на бедстващ роднина или познат. Ама нямате пари в брой вкъщи? Няма проблем – ще ви откараме с такси до банката, предлагат измамниците, в който момент вече е крайно време да се уведоми за случая полицията – пределно ясно е, че парите са в опасност.

Така звучи на теория и е повтаряно многократно, но край на измамите не е настъпил, особено ако отсреща твърдят, че звънят от полицията. Не подбират дали да се представят като редови служители или като хора с по-високи чинове – ловко спекулират с доверието, което се изпитва към държавните власти. Под предлога, че полицията разполага със сведения за планиран обир или провежда важно разследване, жертвата е призована да предаде някому ценностите си или да ги прехвърли някъде другаде. Ако пък става дума за пари в банка, се казва, че банковите служители са корумпирани, поради което е препоръчително сметките да се опразнят и парите да се предадат на „надеждните благодетели“, които звънят. А може да поискат и парите да бъдат оставени в някое шкафче за багаж, откъдето да бъдат прибрани и пренесени на сигурно място.

„Знаете ли, че в областта върлува шайка взломаджии от Румъния, а вие сигурно имате ценности в дома си?“, попитал в един от случаите измамникът, представящ се за полицай.

И стреснатата точно преди вечерните телевизионни новини възрастна дама от малко северногерманско градче веднага се впуснала да му изброява подробно какво пази в сейфа си. Измамникът очевидно имал и артистичен, и психологически талант, защото жената не се поколебала да събере всичко ценно в една чанта и да я остави пред вратата си, та „полицията“ да се погрижи.

И в Германия най-често жертви на телефонните спекуланти са по-възрастните хора, но не непременно – ако те хванат на въдицата със съобщението, че току-що си спечелил 49 000 евро от викторина, както било заявено на един 51-годишен жител на Кайзерслаутерн. Само че – за да получи сумата, трябвало да преведе няколкостотин евро предварително, което тутакси му прозвучало съмнително. Човекът се усетил и уведомил полицията, но съвсем не всички истории от този вид се увенчават с подобен безболезнен край. Въпреки предупрежденията, които се отправят от различни страни.

Като например – да се знае, че самата полиция никога не звъни от номера 110, който в Германия се използва за спешни повиквания, и ако на дисплея се изпише този номер, телефонът изобщо да не се вдига. Освен това – незабавно да се затвори, ако отсреща започнат да разпитват по лични или финансови въпроси, да не говорим пък ако се настоява за предаването на пари или ценности.

След като обаче всичко е толкова ясно, защо продължават да валят съобщенията за измъкнати оттук или оттам петцифрени суми в евро? Колкото и да са „прозрачни“, методите на измамниците продължават да са ефективни, щом наскоро в Ерфурт от едно възрастно семейство и от друг 71-годишен мъж са плячкосани 71 000 евро в брой и ценности на стойност 40 000 евро. И за пореден път проработила схемата с обаждането от страна на мними полицаи, които всяват паника у жертвите с твърденията, че парите им не са на сигурно място, разказвайки за извършени множество взломни кражби в района. Затова парите трябвало да бъдат предадени незабавно, което при това се извършило по толкова сложен начин, че възрастните хора дори не видяли лицата на измамниците.

Борбата с упоритите телефонни престъпници пък може би изисква неконвенционално противодействие, каквото засега в Германия не се наблюдава, но е стартирало в Австрия – също засегната от феномена. Там са решили да потърсят помощ свише – съвсем сериозно.

Отчитайки, че по-възрастните хора нямат особено близки контакти със социалните медии, но пък редовно ходят на църква, полицията се е обърнала за съдействие към пасторите, на които разчита да отправят съответните предупреждения в проповедите си. Експериментът тръгва в провинция Горна Австрия по идея на ръководителя на отдела „Превенция на престъпността“ в местната полицейска служба Ади Вьос.

„От опит знам, че думите на пастора тежат много и възрастните хора се вслушват в тях“, посочва той.