В Лос Анджелис се вдига завесата за 91-вата церемония за наградите "Оскар", финалният акорд на наградния кинематографически сезон в Холивуд, който тази година може да поднесе доста изненади, предрича Франс прес.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука ще присъди общо 24 позлатени статуетки на годишната си пищна церемония в театър "Долби". На коя ли лента членовете на американската киноакадемия ще окажат най-високата чест, като я определят за най-добър филм за 2018 година? Дали това ще бъде "Рома", един вълнуващ черно-бял киноразказ за Мексико от 70-те години на миналия век, на режисьора Алфонсо Куарон?

Или предпочитанията на 9 700-те членове ще наклонят към "Зелената книга", историята за дружбата между чернокож класически пианист и неговия итало-американски шофьор, ситуирана в расисткия Юг на САЩ през миналия век? Ще излезе ли късметът на "Фаворитката", една игрива историческа комедия за царуването кралица Ана Стюарт през 18-и век? И "Рома" и "Фаворитката" са с по 10 номинации и явно главното съревнование ще бъде между тези две продукции, вещаят специалистите. Но и останалите номинирани шест ленти няма да се дадат без бой.

Една от главните изненади тази година ще бъде отсъствието на водещ на церемонията, след като посоченият за амплоато Кевин Харт се отказа от него. Това се случва за пръв път от 1898 година насам. Вместо на главен водещ, организаторите се спряха на варианта съзвездие от холивудски знаменитости да представят всяка награда със задължителните шеги и остроумия.

В тази роля ще се изявят носители на златни статуетки от минали години, като Франсис Макдорманд, Хари Олдман, Сам Рокуел, Хелън Мирън, Даниъл Крейг, Чарлийз Терон, Майкъл Кийтън, Бри Ларсън и др. Тази нова конфигурация ще позволи церемонията да бъде съкратена и да бъде сведена до три часа.

Внесени са изменения и при представянето на кинолентинте, които ще се конкурират в категорията за най-добър филм. В миналото трейлърите на номинираните бяха показвани в 4-минутен формат, непосредствено преди обявяването на победителя. Тази година с разказ за всеки от претендентите, ще излезе известна личност, нямаща отношение към киното, като например известната тенисистка Серина Уилямс.

За музикалната част на церемонията ще се погрижат световноизвестни изпълнители, както и номинираните в категорията за най-добра песен. На сцената ще се появят Лейди Гага и Брадли Купър с дуетно изпълнение на песента "Shallow" от лентата "Роди се звезда" и членове на легендарната група "Куин" с певеца Адам Ламбърт. 

БТА