Хиляди хора се събраха в Москва в ранния следобед днес за годишното шествие в памет на убития опозиционер Борис Немцов, предаде Ройтерс.

Той бе покосен с куршуми буквално край стените на Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Участниците в шествието носеха портрети на Немцов и носеха плакати с лозунги срещу властите. Един от тях гласеше:

"Дадохме Русия на крадците. Време е да си я вземем обратно.“

Близо 10 600 души се събраха на Страстния булевард, на 1,5 километра от Кремъл. Това са данните на „Белия брояч“ - неправителствена организация, брояща участниците в демонстрации с помощта на метални детекторни рамки.

„Това не е марш на скръбта. Това е марш против Владимир Путин. Това е марш за свободна и демократична Русия“, заяви опозиционният политик Иля Яшин – лидер на движението „Солидарност“ и един от организаторите на протеста.

Демонстрантите поискаха от руските власти да разкрият и накажат поръчителя на убийството.

Алексей Навални (в средата) снима шествието.

Сред участниците бяха още опозиционерите Алексей Навални, Лев Пономарьов, политиците Владимир Рижков, Генадий и Дмитрий Гудкови, бившият премиер Михаил Касянов, журналистът Николай Сванидзе, писателят Дмитрий Биков и много други.

Шествието се забави с близо половин час заради полицията. Организаторите искаха то да се състои на Пушкинския площад. Московските власти обаче отказаха с мотива, че за същия час там вече е планирано друго мероприятие.

Демонстрация в памет на Немцов имаше и в Санкт Петербург. Властите в родния град на президента Владимир Путин първоначално отказваха да го разрешат, но след това промениха решението си.

В родния на убития политик град Нижний Новгород обаче шествието бе забранено. Властите не позволиха никакви публични прояви в центъра на града.

Протестиращи носят знамена с дупки, символизиращи убийството на Русия.

Немцов бе почетен и в Ярославъл, Той бе депутат в местното Законодателно събрание.

Борис Ефимович Немцов бе един от най-яростните критици на Путин. Преди да бъде убит, той подготвяше доклад за ролята на Русия в конфликта в Украйна.

През 2017 г. бившият руски военнослужещ Заур Дадаев бе осъден на 20 г. затвор за убийството на Немцов. Други четирима души, обявени за негови съучастници – Анзор и Шадид Губашеви, Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев, получиха между 11 и 19 години зад решетките.

Според съратниците на Немцов обаче следствието е прикрило истинските поръчители, които продължават да бъдат на свобода.

Клуб Z е последната българска медия, за която Борис Немцов даде интервю. То бе публикувано в броя на списание Клуб Z от ноември 2014 г. - три месеца преди убийството.