Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи на европейски дължави за лечение на български граждани над 285 млн. лв. Сумата е към 31 декември 2018 г. Това става ясно от отговор на министър Кирил Ананиев на писмен въпрос до депутатката от БСП д-р. Валентина Найденова. 

През юни 2018 г. тогавашният шеф на касата проф. Камен Плочев бе принуден да си тръгне от поста, за което настояваха управляващите от ГЕРБ, а поводът бе осветляването на данни за задълженията на България съм здравните системи на страни от ЕС. Заради проблема той изпрати писмо в Народното събрание с искане за актуализиране на бюджета. В резултат бе обвинен, че не познава закона и е "прескочил" Наздорния съвет на НЗОК, към който трябвало да се обърне първо. Нещо повече - министерствата на финансите и здравеопазването отричаха натрупаната сума към февруари 2018 г. да е 271 млн. лв., като 133 млн. лв. от тях - просрочени. Изпълнителната власт твърдеше, че просрочване има за едва 7,6 млн. лв. В крайна сметка се разбра, че верните числа са тези на проф. Плочев, но няколко месеца по-късно той все пак напусна НЗОК, а на негово място бе избран проф. Дечо Дечев.

Според данните към края на 2018 г. общата сума на задълженията към европейски държави е 285 822 000 лв., като просрочени са 135 289 000 лв. лечебни заведения, казва в отовора си  от петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той твърди, че в рамките на миналата година са направени срещи и са предприети мерки за разсрочено изплащане на натрупаните дългове. Най-големи са те съм държавите Германия и Австрия. В рамките на миналата година са разплатени малко над 70 млн. лв. 

През 2019 г. в бюджета на НЗОК са предвидени над 160 413 000 лв. за плащания към чужбина, а планът на касата и министерството е задълженията да бъдат резуцирани до 30 млв. лв. към края на текущата година. Според Ананиев от началото на 2019 г. не са постъпвали нови искове от европейски страни. 

Министърът уверява, че касата няма неизплатени задължения към болници и доставчици на медицински услуги на територията на България.