Общи действия на СДС с партията на Валери Симеонов НФСБ са все по-малко възможни. Това заяви бившият председател на СДС Божидар Лукарски пред бТВ. Докато той беше начело на синята партия имаше неформални разговори с формацията от "Обединени патриоти", а и самият Симеонов, тогава вицепремиер, намекваше за подобно сътрудничество. Ръководството на СДС пък бе обявило "консервативно-партиотичен курс" и Лукарски още му бил привърженик, както и част от представителите на Националния съвет на СДС. Пред общи действия с патриотични формации имало три пречки: 

Лукарски ги подреди така:

Първата пречка е опитът за сбижаване на СДС с обединението "Демократична България". Втората -  липсата на подкрепа от страна на Европейската народна партия за подобен ход заради притеснение, че ако бъде излъчен евродепутат, не е ясно към коя политиеска фракция в Европейския парламент би се присъединила. Е трето - неяснотата в отношенията в рамките на "Обединените патриоти", част от които е и НФСБвсе по-малко възможно

Попитан за изказването на евродепутата, излъчен от ДСБ Светослав Малинов - за отворени врати на "Демократична България" към СДС, Лукарски заяви, намеквайки, че формацията на Христо Иванов вероятно няма да е съгласна :

"Светослав Малинов е приятел на СДС. ДСБ и синята партия винаги са били по-близки, отколкото ДСБ и "Да, България". Каквото и да си говорим - втората партия не е дясна. Освен това при преференциално гласуване, ако в листата са г-н Малинов и представител на "Да, България", то симпатизантите на СДС биха подкрепили представителя на ДСБ"

Бившият министър на икономиката в предишния кабинет на Бойко Борисов каза още, че "мирише все повече на предстрочни избори" Причините са първо ситуацията в "Обединени патриоти" и второ - какъв ще е резултатът от европейските избори и дали ГЕРБ и "патриотите" ще имат повече евродепутатски места от опозиционните партии БСП и ДПС.