Президентът Доналд Тръмп отлага очаквано увеличение на американските мита върху китайските стоки, благодарение на “продуктивните” търговски преговори и на това, че той и китайският президент Си Дзинпип биха се срещнали да подпишат търговска сделка, ако напредъкът продължи, предаде Ройтерс.

 
Американският президент планираше да вдигне ставката на митата на 25% от 10% върху китайски внос с обща годишна стойност от $200 млрд., ако до миналия петък не беше постигнат напредък в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. 
 
 
Ройтерс вижда в отлагането знак, че страните са близо до сделка.
 
 
Месеците търговска война война между двете най-големи икономики в света са в основата на зачестили прогнози за забавяне на икономическия растеж и дори за спад и рецесия в някои ключови икономики.
 

Тръмп написа през уикенда в Туитър, че американо-китайските търговски преговори имат напредък в трудни области като защитата на интелектуалната собственост, трансфера на технологии, замаделието, услугите и валутния курс.

“Ще забавя увеличаването на на американските мита, насрочено за 1 март", написа той в социалната мрежа. "Ако двете страни отбележат допълнителен напредък, ще планираме среща на върха между президента Си и мене в Мар-а-Лаго, за да сключим споразумение", каза Тръмп в социалната мрежа, споменавайки личната си резиденция във Флорида, където двамата лидери са се срещали преди. 

Официалната китайска агенция Синхуа предаде, че сделката изглежда "все по-близо", но не изключи затруднения в последния момент, когато преговорите навлязат във финалната си фаза. Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър отбеляза, че остават сериозни пречки, свързани с практическото прилагане на евентуалното споразумение. В неделя преговарящите са се опитвали да изгладят различията си по въпроси като третирането на държавните предпиятия, субсидиите, принудителните технологични трансфери и кибер-кражбите.

В понеделник сутрин азиатските борси откликнаха на новината с повишение на индексите, водено от борсата в Шанхай, където акциите на водещите китайски компании се вдигнаха с 3,5% спрямо нивата от юни, когато започна търговската война, предаде Ройтерс.