Очаквано президентът Румен Радев наложи вето на последните изменения в Изборния кодекс. Това президентът обяви днес лично на нарочен брифинг. На практика държавният глава атакува всички нововъведени текстове. Той обаче призова опозицията в лицето на БСП да се върне в Народното събрание, за да гласува новото разглеждане на ИК.

Радев оспорва както обезсилването на преференцията, така и нововъведеното падащо мнозинство при вземането на решения от Централната избирателна комисия (ЦИК), същественото орязване на списъка от казуси, които могат да се обжалват във Върховния административен съд (ВАС), поредното отлагане на въвеждането на машинното гласуване във всички секции - у нас и в чужбина, и др.

Според президента текстовете, с които се вдигна прагът на преференцията до това колко би "струвало" едно депутатско, евродепутатско място или място в общинския парламент, "привилегироват партийната воля над тази на избирателите". Както е известно, ГЕРБ и НФСБ възприеха предложението на ДПС за преференциите, но след гневната обществена реакция, предшестваща ветото на Радев, лично премиерът Бойко Борисов обяви, че депутатите му ще върнат старото положение. Така се стигна до абсурда прясно измененият ИК да бъде поправен със старите текстове. От ГЕРБ обявиха, че ще ги разгледат в зала след ветото.

Президентът пита и какво налага поредното отлагане на въвеждането на машинното гласуване, както и по какви критерии ще се определят секциите, в които все пак ще има машини. Според него неоснователно от правото да гласуват машинно се лишават и гражданите, в чиито секции има записани до 300 гласоподаватели. Според законодателя в тези малки СИК машини няма да се поставят.

Актовете на ЦИК стават необжалваеми, заяви още президентът по повод текста, който стесни списъка на актовете на Комисията, които могат да бъдат атакувани пред ВАС. 

"Категорично неприемливо е актове, свързани с изборния процес, да остават необжалваеми. Така основно конституционно право, каквото е изборното, остава без защита при нарушение", посочи държавният глава.

Той атакува и решението мнозинството в ЦИК да падне от 2/3 на обикновено (50% плюс 1) по отношение на върнати от ВАС решения. "Падащото мнозинство ерозира политическия плурализъм, без който няма честни избори", смята Радев.

"Пакетът промени в Изборния кодекс отслабва механизмите за гарантиране на честни избори. В тази връзка налагам вето на посочените промени", посочи президентът в заключение.

И направи политическа забележка: "Законодателят за пореден път отлага въвеждането на машинно гласуване, актуализацията на списъците и въвеждането на видеоконтрол. Има отсъствие на воля за прозрачен процес."

Според Радев мнозинството заобикаля собствените си грешки, заобикаляйки конституцията. Едни и същи депутати с едно и също усърдие са защитавали и двете тези за преференциите само в рамките на една седмица.

"Подобно поведение руши вярата на българите в парламентаризма и издава опасно изкушение политическата целесъобразност да се реализира без оглед на Конституцията и законите. Хубаво е, че здравият разум възпря този опит, преди да се е реализирал", посочи той.

"Загубим ли правото да избираме управниците си, ще изгубим и всичко постигнато през последните три десетилетия. Призовавам опозицията да се завърне в парламента при повторното разглеждане на Изборния кодекс", обърбна се към БСП държавният глава.

И посочи в заключение:

"Смея да се надявам, че народните представители ще проявят отговорност и ще уважат мотивите на ветото."

С какви мотиви държавният глава наложи ветото, вижте ТУК.