Тази година модата на наградите "Оскар" беше доминирана от един цвят - розовото, заедно с много волани и фишута. То владееше цялата вечер, а благодарение на Джулия Робъртс, която закри церемонията, то сложи и финала на вечерта. Не мина и без определена доза ексцентричност.

Били Портър пристигна облечен в кадифен фрак, който в долната част се разкрояваше в огромна рокля. Много потребители онлайн коментираха, че нито една от жените на Оскарите не може да го бие по стил тази година.
Носителката на "Оскар" за главна женска роля във "Фаворитката" Оливия Колман беше сред изключенията със своята масленозелена рокля.
Двете партньорки на Колман във "Фаворитката" - Рейчъл Уайз и Ема Стоун също избягаха от модерните нюанси на розовото. Уайз беше в огнено червено на "Живанши", а Стоун - в кафявата гама.

Глен Клоуз остана само със седмата си номинация за "Оскар". Актрисата, която се сочеше за почти сигурна носителка на отличието за главна женска роля, пристигна в блестящо златен тоалет, като някои от наблюдателите коментираха, че е облечена като статуетката "Оскар". Роклята на Глен Клоуз беше дело на Каролина Херера, в тоалета имаше вплетени 4 млн. мъниста и тежеше 23 килограма.
Освен мъже в рокли имаше и жени в панталони. Подобен нечесто срещан в нощта на оскарите беше изборът на Мелиса Маккартни.

Джема Чан изглеждаше елегантна и свободна в дреха на "Валентино", като тя носеше роклята си по начина, по който тоалетът беше демонстриран на дефилето в Париж миналия месец. Нощта беше като реверанс към модната къща "Шиапарели", чиято основателка Елза Шиапарели измисли "шокиращото розово" като цвят в модата, пише "Гардиън". На церемонията "Шиапарели", сега ръководена от Бертран Гийон, беше облякла Линда Карделини и Хелън Мирън. Франсис Макдормънд, миналогодишната носителка на "Оскар" за главна женска роля, въпреки че рядко робува на модните тенденции, също беше в наситено розово - отново от "Валентино", същата колекция, от която беше тоалетът на Джема Чан. 

Анджела Басет.
Хелън Мирън и Джейсън Момоа (в костюм на "Фенди" в знак на почит към наскоро починалия Карл Лагерфелд).

 

Изборът на Мая Рудолф не беше високо оценен от критици и публика. Коментарите в социалните мрежи правеха сравнение с десен на пердета или на диван.
Джулия Робъртс обяви кой печели "Оскар" за най-добър филм, както и закри тазгодишната церемония - в наситено розово.
Джема Чан беше с един от най-приятните тоалети. Тя изглеждаше много лежерно, а дължината на роклята ѝ предполагаше, че спокойно може и да е отдолу със спортни обувки.

Лейди Гага, която беше надеждата на нетрадиционалистите за нещо по-авангардно, реши да бъде много класическа - с черна рокля на Александър Макуин и колие с диамант за 30 млн. долара от "Тифани", което преди това е носела Одри Хепбърн през 1961 г.

Британският бранд "Accessorize" е анализирал 40 години назад тоалетите в нощта на "Оскарите". И оттам стигат до извода, че златното е най-щастлвият цвят, тъй като победителите са го носели в 43 на сто от случаите, отбелязва "Гардиън". Тази статистика обаче не проработи за Глен Клоуз. Може би следващия път трява да заложи на розовото.