Пазачът на тайните на Доналд Тръмп, бившият адвокат на президента Майкъл Коен, ще бъде изслушан от двете камари на Конгреса в сряда и четвъртък, докато бившият му клиент се среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ир във Виетнам, предава Франс прес.

Свидетелствата на Коен ще бъдат излъчвани на живо от Камарата на представителите в сряда. Заседанието на Сената, където ще го разпитват за подозираната намеса на Русия в полза на Тръмп в президентските избори от ноември 2016 г., ще бъде закрито.

Изслушванията са насрочени, докато специалният прокурор Робърт Мълър се готви да приключи разследването си за руска намеса в американските избори. Демократите имат мнозинство в Камарата на представителите от междинните избори през миналия ноември, което им позволява да поставят под лупа сегашния президент.

На 6 май Коен трябва да влезе в затвора за три години. Присъдата му е от миналия декември и няма нищо общо с подозренията за сътрудничество между щаба на Тръмп и руските служби. Тя е по обвинения в данъчни измами и изборни нарушения, по които Коен се призна за виновен.

Навремето той се кълнеше да пази интересите на бившия си клиент, но притиснат от правосъдието, започна да сътрудничи на прокурорите.

 
Очаква се конгресмените да го разпитват за финансите на организацията на Тръмп, за данъчните му декларации, за съмнителните сметки на неговата фондация, за проекта за "Тръмп тауър" в Москва и, разбира се, за онези $280 000, които Коен е превел на две жени - Сторми Даниелс и Карън Макдугъл, за да мълчат за интимните си връзки с клиента му.
 
Закритото изслушване в Сената ще бъде за евенуалния заговор между изборния екип на Тръмп и руснаците против кандидатурата на опонентката му от Демократическата партия Хилъри Клинтън на изборите през 2016 г.
 
Тръмп многократно отричал да е имало такава завера и нарича разследването на Мълър "лов на вещици".
 
"Изобщо не мисля, че президентът се безпокои от Коен", каза говорителката Белия дом Сара Сандърс.
 
Ще се отнася до анкетата на Мълър, докладът от нея се очаква в близките дни и миналата сряда Тръмп каза, че неговият министър на правосъдието Уилям Бар ще реши дали той да бъде публикуван.
 
Демократите се заканиха да призоват Коен за изслушване в Конгреса, ако докладът бъде засекретен. Те се опасяват, че той може да бъде редактиран и "дезинфекциран".