Преди 2 години Apple шокира света с три деветки - цената на новия iPhone X. 999 долара бе нечувана сума за смартфон, извън "луксозните" апарати на компании като Vertu, обикновено второразрядни като хардуер, но украсени със скъпоценни камъни и скъпи метали.

Шокът обаче отмина бързо, и позволи на останалите на пазара като Huawei, Samsung и други смело да предлагат флагмани съвсем малко по-евтини от абсурдния iPhone X. Това обаче даде и шанс новата играчка - сгъваемите екрани - да започнат от 1980 долара, или 2000 евро.

Първи бе Samsung Galaxy Fold, с два екрана - за всеки случай, единият от които се разтваря в средата. Разбира се, освен футуристичният дисплей, новият Galaxy Fold е наблъскан с максимумът, който може да се вкара в телефон от хардуерна гледна точка.

След това китайците представиха Huawei Mate X, с още по-абсурдна цена - 2600 долара, с външна сгъвка на екрана. И двете устройства са практически смартфони, които се разтварят до размер на малък 7-8-инчов таблет.

Видно е, че при тези цени и двете компании не търсят масовия пазар. Дори в най-развитите страни това не са суми, които потребителите ще дадат за смартфон.

Скъп бета тест - за смелите купувачи

Основната цел на корейците и китайците е да са първи в сгъваемите дисплеи. Второстепенна е възможността да изкарат продукт и той да бъде "безплатно" тестван от разработчици и ентусиасти с дълбоки джобове.

Безплатно за Samsung и Huawei, разбира се - потребителите ще се изсипят със сериозни суми. Но така компаниите ще имат данни какво е нужно да подобрят в едно следващо, по-достъпно поколение сгъваеми смартфони.

Един от ясните проблеми например е сгъвката на екрана, която от Samsung отчаяно се опитаха да скрият за Galaxy Fold. Независимо какви са материалите, многократно сгъване и разгъване на екрана ще доведе до видима разлика в екрана.

От Samsung дори не позволиха на журналистите на хванат Galaxy Fold в ръка при представянето му - вместо това го затвориха в прозрачна витрина.

Друг проблем ще е енергийният харч. Сгъваемите телефони трябва да са хем не по-големи от обикновените, хем да могат да захранват двойно по-голям дисплей. Батерията няма как да е по-голяма, а именно ярките дисплеи с висока резолюция я точат най-много.

Добрата новина е, че така тези все още недовършени продукти няма да ударят масовия потребител. Но всеки ентусиаст трябва да е наясно с опасностите в това да влага огромна сума в нова, нетествана технология.