Лейбъристката партия във Великобритания с лидер Джеръми Кобрин ще подкрепи вариант за втори референдум за Брекзит, съобщиха в понеделник вечерта "Скай нюз" и вестник "Гардиън".

Анонсът е направен от самия Корбин, предава "Гардиън".

Лидерът ще обяви на среща с депутатите утре, че партията ще подкрепи или ще внесе текст в подкрепа на публичен вот, за да "предотврати увреждащ страната Брекзит по плана на торите да бъде наложен на страната". 

"Премиерът (Тереза Мей) губи време в опит да принуди парламента да избира между нейната скалъпена сделка с ЕС и бедствения вариант за Брекзит без сделка. Ние не можем и няма да приемем това", заявява Корбин. 

Новината идва, след като Тереза Мей съобщи, че се очаква гласуване в парламента за нейния вариант на сделка до 12 март. Премиерът на Великобритания даде да се разбере по-рано днес, че не е ентусиазирана и от идеята за отлагане на излизането на страната й от ЕС. На точно противоположното мнение е председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който нарече удължаването на срока "разумно". 

 
Корбин заявява, че лейбъристите ще имат два варианта за действие. Първият - да накарат Мей и торите да приемат техния вариант за Брекзит, който, по думите на лидера, се състои в следното: 
постоянен и широк митнически съюз с ЕС, тясна връзка с единния пазар, защита на правата на гражданите, участие на Великобритания в европейски агенции и фондове в сфери като околната среда, образованието, индустриалната регулация, участие и ангажименти в сферата на сигурността, в това число и достъп на страната до Европейска заповед за арест и базите с данни в сферата.
 
 
Втората част от плана е подкрепа или предложение за поправка в текста на документа, който трябва да приеме от британския парламент, за провеждане на нов референдум за Брекзит. 
 
През януари Корбин бе на обратно мнение - не подкрепяше опция за ново допитване до народа дали иска страната да остане в ЕС или трябва да го допусне. Голяма част от лейбъристите обаче подкрепят варианта "нов референдум". 
 
Британският парламент е в задънена улица по въпроса с излизането на страната от ЕС, след като миналия месец категорично отхвърли плана на премиера Тереза Мей. При това положение има няколко възможности, включително излизане без сделка или втори референдум.

Миналата седмица 9 депутати от Лейбъритската партия обявиха, че я напускат и остават независими - 8 от тях именно заради досегашния отказ на Корбин да се работи за вариант за ново допитване и заради невъзможността левицата да предотврати варианта на Мей за напускането или Брекзит без сделка. Деветият напуснал е сред подкрепящите плана на Мей, но против "антисемитски настроения" при лейбъристите, водени от Корбин.