Съгласно оценката за глобалните заплахи, направена тази година от националното разузнаване на САЩ, а също и показанията, дадени в Сената от високопоставени представители на тайните служби, американците трябва да очакват, че Русия на Владимир Путин ще продължи с усилията си, насочени към задълбочаване на социалните, политическите и расовите противоречия в САЩ и техните съюзници. Това мнение изразява на страниците на в. “Ню Йорк таймс” Джон Сайфър, бивш шеф на резидентурата на ЦРУ, работил над 27 години в Русия и в други държави в Европа и Азия.

“За да се подготвим по-добре за бъдещия руски натиск, сме длъжни да си припомним миналото и да обърнем внимание на начина на мислене на КГБ в ерата на студената война – разузнавателната служба, където президентът Путин е служил години наред. В историята на жестоките съветски служби за сигурност се коренят днешните арести в Русия по политически причини, подривна дейност, дезинформация, покушения, шпионаж и лъжи, използвани като оръжие. За Кремъл нито един от тези методи не са новост”, посочва авторът на публикацията Джон Сайфър.

Той стига и по-далеч:

“В действителност тези методи превърнаха съветска Русия в първата в света държава на разузнаването и в същото време я разграничиха от авторитарните страни, управлявани от военни. Днешна Русия се превърна в още по-висша степен на разузнавателна държава след почти 20-годишното управление на Путин в качеството му на авторитарен лидер. Путин дойде на власт и при възстановяването на държавата се довери на мнозина свои бивши колеги от КГБ. В резултат беше наложен режим, воден от политиката и философията на раздути служби към тайната полиция. Режим, при който с помощта на разузнавателни операции се решават въпросите на вътрешната политика и всичко е под контрол.”

“Путин и неговите другари процъфтяваха в империя, където КГБ е щит и меч на държавата. Ето защо, решавайки проблемите на ХХI век, те се върнаха към прийомите от старите времена. Разузнавателните служби се използваха дори при пазенето в тайна на употребата на допинг от олимпийски и параолимпийски спортисти – признак на безусловна разузнавателна държава", пише Джон Сайфър.

Според автора докато САЩ правят опит да привлекат Русия, то те са длъжни да прозрат, че кремълският тигър нрава си не мени.

"Усилията на Русия, насочени кам самозащита, се коренят в дълбокото чувство на незащитеност, вкоренено от векове на страдания и провали. Малко други страни са страдали толкова много. Така че от царски времена основният елемент на руската държавност е лъжата и отслабване на врага отвътре. В това отношение добре обострените инструменти на руската политика са обясними и логични, макар да заслужават осъждане”, се посочва в публикацията.

По мнението на Джон Сайфър най-добрата отбрана е единството на Запада. Путин много добре знаел, че на игралното поле не може да се състезава със Запада. Размахвал чекистката си машинария с цел намеса и парализиране на враговете си, защото това е единственото, с което разполага.

“Усилията на Кремъл по оказване на влияние и използване на нашите слабости ще продължат дотогава, докато нашата политика е емоционална и докато американците гледат на вътрешните си политически опоненти като на истински врагове. Вместо това сме длъжни да си сътрудничим със съюзниците, за да можем в случай на заплаха решително и в синхрон да се защитим от кибератаки, от физически и хибридни атаки, както и да дадем отпор. Отчитайки всичко това, антиевропейските настроения на президента Тръмп са най-големия подарък за президента Путин”, обобщава авторът на публикацията в “Ню Йорк таймс” Джон Сайфър.