Филмът "Руският граф на българите" - за видния дипломат Николай Игнатиев, ще има премиера в Руския културно-информационен център в София днес от 18.30 ч., съобщават от центъра, цитирани от БТА. Сред гостите на прожекцията ще са авторката на филма Олга Булле, изпълнителният директор на фонда "История на Отечеството" Константин Могилевски, посланикът на България в Русия (2012 -2018) Бойко Коцев. 

Името на граф Игнатиев влиза в списъка на 100-те велики дипломати, оставили следа в историята на човечеството. Именно той след края на Руско-турската война от 1877-1878 г. подписва Санстефанския мирен договор, освобождаващ България от петстотингодишно османско владичество. Благодарение на него не само България, но и Сърбия, Черна Гора и Румъния стават независими държави, отбелязват авторите.

Според тях, без преувеличение може да се каже, че без Игнатиев картите на Европа и Русия биха изглеждали иначе. След продължителни преговори с Китай на 14 ноември 1860 г. той съумява да подпише договор, на базата на който са определени ясни граници в Далечния Изток. Към страната са присъединени земите на днешния Приморски и Хабаровски край, където тогава по официални данни живеят 3399 руснаци и 1500 китайци. Благодарение на Пекинския договор на картата на Русия се появява град Владивосток, припомнят от екипа.

Сред участниците във филма са Олга Чевская - внучка на Н.П. Игнатиев, Анатолий Шчелкунов - руски дипломат, писател, през 2005 - 2009 г. генерален консул на Русия във Варна, Михаил Горинов - историк, Калина Канева - писател, журналист, биограф на Н.П. Игнатиев, Андрей Пантев - историк, Иван Семерджиев - кмет на село Граф Игнатиево (2007-2015), Павел Журавльов - ръководител на представителството на Россотрудничество в България, Борис Громов - директор на Дома на Москва в София.

Филмът, сниман в Москва, София, село Граф Игнатиево, Пловдивска област, на връх Шипка, е на Продуцентския център "Синема продакшън" със съдействието на представителството на Россотрудничество в България. Режисьор-постановчик е М. В. Йолкин.

В последните години обаче граф Игнатиев и неговата роля в българската история не са приемани еднозначно. Известно е, че той е бил категоричен противник на българската църковна независимост. По негово внушение Високата порта праща на заточение български владици, които обаче след това са освободени след протест на българите в Цариград. Под натиск на граф Игнатиев Руската църква и Патриаршията в Цариград обявяват схизма на българската църква. 

В последните години дори се появиха твърдения, че граф Игнатиев има роля и за смъртната присъда на Васил Левски. Като цяло до Априлското въстание политиката на Русия е била да не се създава независима българска държава и граф Игнатиев е бил последователен в изпълняването на тази политика.