Къде са Юлия и Сергей Скрипал и дали въобще са живи. Двамата са на неизвестно място, след като напуснаха болницата след отравянето си с новичок.

Наскоро руското посолство в Лондон обяви, че не може да констатира дали бившият полковник и дъщеря му са живи.

"Мога да потвърдя, че са живи", казва във вторник пред "Интерфакс" посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу. 

Той добавя, че искането от руското посолство в Лондон да се осъществи среща с тях им е било предадено.

"Те ни искат да се срещат с представители на посолството", обяснява още Бристоу. И добавя: "Струва ми се, че не е трудно да се разбере защо нямат желание да се видят с представители на руската държава."

Това е изборът на Скрипал и дъщеря му. Ако те пожелаят, да има среща британските власти ще им да им предоставят подобна възможност, уточнява той. 

Двамата се намират на безопасно място, казва още той, без да дава повече подробности. 

 
"Опитаха се да ги убият с нервнопаралитично вещество. Наше задължение е да ги защитим",  подчертава британският дипломат.

Предположение, че Сергей Скрипал не е жив, изказа в неделя пред бТВ Виктория Скрипал. Племенницата на бившия руски разузнавач изгради хипотезата, че чичо ѝ е мъртъв, а братовчедка ѝ Юлия е държана като заложник.

 
Виктория Скрипал живее в Москва заедно с 90-годишната майка на бившия руски разузнавач, Елена. Миналата седмица от Виктория дойде информация, цитирана от ТАСС, че Елена Скрипал смятала да обяви сина си и внучката си за безследно изчезнали.