Само 1 глас събра идеята да се образува дисциплинарка срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев. Само Атанаска Дишева бе "за", монолитно мнозинство от 9 души опази "сух" шефа на апелативните спецсъдии, а Лозан Панов не гласува, защото е вносител на предложението. Другите от 14-членната съдийска колегия на ВСС отсъстваха.

Ушев е предложен за наказание от председателя на ВКС Лозан Панов Повод е - докладът от провеката, която Панов прати ва АСНС, след като съдиите експресно отмениха постановление, касаещо Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Доказано е, че председателят на гореинстанционния съд е посещавал кабинета на съдията от първата инстанция Иво Хинов, да го "профилактира".

После апелативните спецсъдии получиха писмо с правни съвети от група прокурори - да не дават на проверяващите от ВКС документите, които искат.

Макар да не съзряха намеса в работта си от страна на прокурорите с писмото, Ушев и почти целият състав на АСНС попитаха Висшия съдебен съвет - форма на влияние ли е пращането на проверка от по-горестоящата инстанция (т.е. - от Панов). Най-щекотливият проблем е, че това става, докато въпросът с мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова е висящ, т.е. - докато съдебният състав от АСНС мисли.

ВСС ги попита тях - повлияни ли се чувстват, а те заявиха, че само питат, а не са били повлияни. 

Това обаче даде безпрецедентен претекст на Съдийската колегия на ВСС дружно да прати всичко в Инспектората и оттам се чака какви очаквано ще са последиците срещу Лозан Панов. Още при дебатите членове на съдийската колегия явно заявиха, че са наясно, че тече сценарий срещу председателя на ВКС.

Също така днес разгеждането на евентуалното дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова от СГС бе отложено. Главният прокурор Сотир Цацаров настояваше за наказание на съдийката, която атакува поименно.

Досега Тодорова има поредица от наказания (някои отменяни), но всичко срещу нея тръгна, откакто оглави Съюза на съдиите в България преди години.