Британската премиерка Тереза Мей предлага парламентът да гласува дали страната да излезе от ЕС без сделка или да се удължи срока за "Брекзит", ако нейното споразумение отново не получи одобрението на депутатите, написа журналист от в. "Дейли телеграф" в Туитър, предаде Ройтерс.

"Министър-председателката каза, че утре ще има задължително присъствие в зала на депутатите и гласуване по внесеното предложение, което ще доведе до две гласувания на 12 март, ако нейното споразумение се провали", написа Стивън Суингфорд. "Едното ще бъде, ако няма сделка, а другото ще е за удължаване на действието на член 50", уточни журналистът.

Сделката на премиерката за "Брекзит" бе подложена на гласуване в Камарата на Общините в началото на 15 януари. Тогава 432-ма депутати гласуваха срещу него и само 202-ма го подкрепиха. Цели 118 от консерваторите изоставиха премиерката и "против" - заедно с 248 лейбъристи.

Това поражение с 230 гласа бе прецедент в съвременната история на Великобритания.

Великобритания и ЕС бяха запончали да свикват с идеята, че най-вероятно няма да бъде подписано споразумение до 29 март - датата за напускане на Съюза.

Вчера лидерът на опозицията Джеръми Корбин за първи път предложи да се проведе втори референдум, ако Тереза Мей не изпълни следните условия: постоянен и широк митнически съюз с ЕС, тясна връзка с единния пазар, защита на правата на гражданите, участие на Великобритания в европейски агенции и фондове в сфери като околната среда, образованието, индустриалната регулация, участие и ангажименти в сферата на сигурността, в това число и достъп на страната до Европейска заповед за арест и базите с данни в сферата.