Моника Маковей се прочу в родната си Румъния като архитект на борбата с корупцията. След проведените от нея реформи започнаха разследвания дори срещу действащи политици. Сред осъдените е и бившият премиер Адриан Нъстасе. Маковей бе отстранена от кабинета през 2007 г. В момента тя е евродепутат и участва в изслушването на кандидатите за главен прокурор на ЕС. Маковей даде интервю пред кореспондента на Клуб Z късно снощи в Брюксел.

- Г-жо Маковей, защо според вас бяха толкова остри нападките срещу Лаура Кодруца Кьовеши при изслушването?

- Според мен целта на тези, които я питаха за обвиненията срещу нея, бе да я накарат да се защитава. Което я принуди да отговаря на тези обвинения, вместо да говори за Европейската прокуратура, за измамите с европейски фондове. Тя бе единственият от тримата кандидати, поставен в това положение – да отговаря на толкова много въпроси, които бяха атаки срещу нея. А обвиненията са фалшиви и са дело на управляващите социалдемократи (бивши комунисти – б.а.).

Не знам дали знаете, но вече три години съдии и прокурори в Румъния протестират срещу промените в съдебната система, срещу последните изменения, внесени от правосъдния министър Тудорел Тоадер, които подчиняват прокурорите. И хората са с тях, защото виждат, че съдебната система е корумпирана.

- Как ще коментирате факта, че в Румъния има разследване срещу еврокомсарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова?

- Само ще ви кажа, че то се води от същия прокурор, който обвинява и Лаура Кодруца Кьовеши в злоупотреба с власт. Той дори обяви публично, че тя никога не е била независим прокурор. Така че беше добре евродепутатите да видят тук коя е тази дама, преследвана заедно с еврокомисарите от румънската прокуратура.

- Смятате ли, че и срещу Румъния има опасност да бъде задействан член 7, както може да стане срещу Полша и Унгария? (Член 7 от договора на ЕС се прилага при дълбоко и системно погазване на основни принципи и ценности на ЕС и може да доведе до лишаване на държава от членски права, включително - от право на глас в Съвета на ЕС – б.а.)

- Да, но не заради разследването срещу комисарите. А заради опита за подчинение на прокурорите. Това е посегателство срещу върховенството на закона. Целта на тези промени е политиците да избегнат преследване за различни престъпления.

А понеже вие сте от България, ще ви кажа, че днес (вчера – б.а.) четох в. „Файненшъл таймс“, който пише, че румънското правителство убедило българското*, а също така полското и унгарското** правителство техните постоянни представители да гласуват против Кьовеши на Съвета на ЕС през миналата седмица. И те са подкрепили френския кандидат.

- Но това твърдение трудно ще се докаже, понеже гласуването е било тайно...

- Нима се съмнявате в достоверността на информацията на издание като „Файненшъл таймс“? Всеки журналист си има свой източник. Сигурна съм, че България е гласувала против Кьовеши.

-----

* След публикуването на интервюто от българското Външно министерство заявиха официално пред Клуб Z:

"Върху българското правителство не е упражнявано въздействие от страна на Румъния за това как да гласува за европейски прокурор."

** Унгария не участва в Европейската прокуратура и съответно не е гласувала в Съвета на ЕС - бел. ред.