Случайно или не БСП продължава да работи за ГЕРБ и извън парламента, докато бойкотира неговата дейност. Независимо от всички пламенни речи на Корнелия Нинова за демокрация, права на гражданите и т.н.. Ето защо:

1. Първият ден от бойкота - случайно или не - съвпадна със заседанието, в което България трябваше да одобри присъединяването на Македония към НАТО. Лявата част от залата остана празна. Това даде повод на Цветан Цветанов да обяснява, че БСП просто не иска да подкрепи членството на Македония. И да намеква, че това става под диктовката на Русия.

2. Дори извън парламента БСП отстоява позиции, с които само вдига рейтинга на ГЕРБ. Например  - страната ни да запази неутралитет по отношение на Венецуела. Всички наши западни партньори са на точно обратното мнение - за активна позиция, в подкрепа на демократичното развитие на тази страна. С тази си позиция БСП не само предизвиква спомени за времето на Жан Виденов, когато в България положението беше същото като това във Венецуела сега. Освен това партията отново създава съмнения за руска връзка, тъй като позицията й - случайно или не - отново съвпада с тази на Кремъл.

Защо всичко това работи за ГЕРБ? Защото заради поведението на БСП - случайно или не - в съзнанието на хората споменът за евразийските завои на Бойко Борисов миналата година ще бъде замъглен, когато дойдат време за гласуване. Да припомним - Борисов се извини на Владимир Путин, че "Южен поток" е бил спрян, отказа да изгони руски дипломати заради казуса "Скрипал", а проектът АЕЦ "Белене" бе рестартиран. И през тази година стана ясно, че държавата ни - в най-добрия случай - запазва неутралитет по отношения на руските попълзновения в България. Справка - случаят "Гебрев", който все повече може да се разглежда като увертюра към случая "Скрипал". Сега заради поведението на БСП - случайно или не - ГЕРБ отново ще се превърне в приемлива европейска алтернатива на "комунистите, които обслужват Москва".

Ситуацията много напомня времето преди предишните избори, когато Корнелия Нинова обясни колко много ни е отнела демокрацията и как тя лично ще наложи вето на санкциите срещу Русия, ако стане премиер. С това Нинова  - случайно или не - даде към 300 хил гласа допълнително на ГЕРБ, които иначе обявява  за най-голямото зло на земята. И така Борисов, Цветанов и сие отново прескочиха заветната граница от 1 млн. избиратели.

А междувременно отново стана ясно, че БСП е опозиция на ГЕРБ само в дребнотемието. По важните въпроси двете партии продължават да са на едно мнение. Като например този за възможността Лаура Кьовеши да стане европейски главен прокурор. Евродепутатите и от двете партии - случайно или не - не участваха в това гласуване.