Седемнадесет премиери от ЕС изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, съобщи „Политико“. Те го молят да гарантира, че единният пазар на Съюза, който е „основен двигател на глобалната му конкурентоспособност“, ще продължи да бъде „източник на растеж и възможности за гражданите и бизнеса“.

Бойко Борисов не е сред подписалите, става ясно от писмото, с копие от което изданието се е сдобило.

То е с дата 26 февруари и е изготвено по идея на финландския премиер Юха Сипила.

Сред подписалите са лидерите на страните от Бенелюкс, Северна Европа, Балтика, Централна Европа и всички малки страни членки.

Полша е най-голямата страна, чийто премиер е подписал посланието. Това означава, че „голямата четворка“ от ЕС не е могла да бъде убедена. Става дума за Германия, Франция, Италия  Испания.

В писмото се съдържа призивът към „големите“ да не затварят големите си пазари за вътрешната конкуренция в ЕС. Става дума например за пазара за услуги в Германия и за храни в Италия.

„Време е да се премахнат оставащите трансгранични пречки, както и да бъдат предотвратени бъдещи бариери и рискът от фрагментиране“, се казва в писмото.

Авторите се обръщат и към следващата Еврокомисия, която трябва да бъде избрана след европейските избори тази година:

„Насърчаваме новата Комисия да наблегне повече върху прилагането и изпълнението на решенията, включително на най-високо политическо ниво.“

Седемнадесетте лидери призовават ЕС да продължи да утвърждава четирите свободи, като прегърне новите предизвикателства. Това според „Политико“ е ясно послание към брекзитърите. Изданието тълкува, че предполагаемите най-добри приятели на Великобритания в лицето на страните със силни исторически връзки с нея и либералните скептици на прекалената интеграция предпочитат целостта на единния пазар на 27-те членки, отколкото да „плямпат“ за свободно движение.