Най-много са американските университети, които имат първи места по представяне в отделните специалности. Това показва класацията за 2019 г. на QS World University Rankings.

Тя включва първите 200 най-добре представящи се университета в съответното направление. Класацията оценява 1200 университета по света. Тази година Софийският университет, който традиционно има най-добро представяне от българските висши учебни заведения, вече е паднал под място № 800 и се класира между групата университети между 800-1000. Преди две години СУ е бил доста по-напред - около 650-а позиция.

След американските висши училища най-добре се представят британските, следват Австралия, Китай и Германия.

Рейтингът по отделни специалности е твърде полезен и в него има разнообразие в сравнение с класацията на най-добрите университети в света. 

Харвард и Масачузетският технологичен институт все така вземат повечето първи позиции - като доминират в инженерните и технологичните специалности, математика и т.н.

От британските университети с най-много първи места е Оксфорд - английска литература, география, археология. Кеймбридж е № 1 за анатомия.

За науки, свързани със спорта, мястото е Loughborough University във Великобритания (въпреки че в общата класация той не влиза даже в топ 200), следващата най-добра възможност е Университетът на Куинсленд в Австралия. 

Кралският колеж по изкуствата в Лондон е № 1 за изкуства и дизайн. За архитектура най-добрият избор е Bartlett School of Architecture, част от лондонския University College.

LSE (London School of Economics) заема първото място в социалната политика, библиотекознанието е най-силно в канадския Университет на Британска Колумбия.

Най-добре е да се учи философия в Университета на Питсбърг, стоматология - в Каролинския институт в Швеция или в Академичния център по стоматология в Амстердам, Холандия.

Холандците държат първите места и в комуникациите - с Университета на Амстердам.

Най-добрите три места за учене на медицина са Харвард, Оксфорд и Кеймбридж.

Харвард е № 1 и в политическите науки.

Ето и общата класация за 2019 г. за най-добрите университети в света.

Топ 10 на най-добрите университети за 2019 г.

№ 1 за рекордния седми път е Масачузетският технологичен институт. В топ 10 всички места са заети от американски и британски университети - с едно швейцарски изключение.