Едно интервю на зам.-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки в ефира на бТВ докара главоболия на телевизията в лицето на народния избраник Павел Шопов и екип на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа". За разлика от предходни изяви на атакистите като търсене на дрога в НАТФИЗ, заяждане със стюардеси и дипломати по летища и в самолети и шумно веселене с цигари и барабани в ресторантите, този път лидерът на "Атака" Волен Сидеров не взе лично участие в случката. В нея обаче по неволя попаднаха шефът на новините на бТВ Венелин Петков, двама полицаи и десетки странични наблюдатели. Замесени лица: Сидеров, Джамбазки, Николай Бареков и Петков, двама полицаи, както и Алиансът на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ).

Кой ще бъде консерватор

Във вторник вечер Джамбазки бе поканен в предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Миналата седмица ВМРО стана пълноправен член на АКРЕ, за което отдавна се знаеше, че ще се случи. "Атака", която също се устреми към членство, но с посредничеството на Бареков, чиято партия "Презареди България" е в алианса, бе само презентирана като кандидатка. Следващият формат за прием на членове ще е през лятото - месец след европейските избори. Т.е. няма шанс "Атака" да влезе в АКРЕ преди вота, каквато бе заявката на Бареков. Отделно, политиката на "Атака" по отношение на Русия и по-специално анексията на Крим е противна на тази на алианса и за това членовете му от Полша и Великобритания били "против" формацията на Сидеров (разказва Джамбазки).

От всичко това пред бТВ "воеводата" изведе следния извод: 

"Причината да не бъде приета "Атака" е начинът, по който беше предложена – нелепо и неумело от човека, който ги предложи, моят колега в ЕП Николай Бареков. Той буквално ги излъга – твърдеше, че ще ги приемат, че той е свършил работа и няма проблем. Не съобрази позиции, които е защитавала тази партия в годините назад, не подходи разумно и не направи предварителни разговори".

За да се доизясни сюжетната линия, трябва да споменем и че преди ВМРО да обяви, че се явява сама на евровота, което стана днес, "воеводите" настояваха обща листа да се води от Джамбазки. Бареков пък лансира името на Сидеров, макар Сидеров официално да отрича да е имал такива амбиции. Напоследък обаче лидерът на "Атака" е пръв громител на евродепутата - от това каква заплата получавал в ЕП до това за какво я харчи. Историята помни и "патриотичния донос", който Джамбазки написа до евродепутатите консерватори - да не се срещат с Бареков и Сидеров, за да не компрометират групата и АКРЕ. За Сидеров в последствие се извини.

Засегнати

От партията на Сидеров обаче явно са се почувствали засегнати от изявата на партньора си в Обединени патриоти в "Лице в лице" и са решили снощи да нахлуят в бТВ с искане на право на отговор. За това разбираме от телевизия "Алфа", която не само цяла вечер излъчваше кадри от щурма на партера на телевизията, но и му посвети едночасово предаване тази сутрин, озаглавено "Манипулациите на бТВ и Джамбазки". В него (след 17-ата минута) зрителят се запознава и с разигралата се в телевизията сценка.

Накратко: репортер на атака и депутатът Павел Шопов започват многократно да звънят от фоайето на директора на "Новини и актуални предавания" Венелин Петков с настояване да се яви и да даде на "Атака" право на отговор. Въпреки всички опити на Петков да обясни, че такова ще им бъде дадено, говорилнята продължава. Петков затваря телефона, те пак го набират и така докато шефът на новините не заплашва да извика полиция. Което и прави и вече лично се явява с униформените. Те остават безучастни докато Петков и Шопов се питат взаимно "А вие знаете ли какво пише в Закона за радиото и телевизията?". Това по повод на заявката на директора в бТВ, че ако от "Атака" официално поискат право на отговор - такова ще им бъде дадено. 

"Очаквам вие, г-н народен представител, да спазите закона, който казвате, че вие сте писал и да поискате право на отговор. Приятна вечер", обръща се накрая Петков към Шопов, с което слага точка на сагата.

От цялата тази работа обаче така и не стана ясно от какво точно са се засегнали атакистите - това така и не бе формулирано.

Обединени консерватори

Днес със становище по въпроса излезе и Бареков, който определи изказването на Джамбазки като "лъжи", а самият Джамбазки като "един пълен неблагодарник", който "плюе там, където дълго време яде и беше взет буквално от улицата, за да го направим с моите избиратели от ББЦ евродепутат и милионер от заплата в Брюксел". Това като намек, че ВМРО и партията на Бареков бяха в коалиция, когато двамата влязоха в ЕП - малко преди колапса на КТБ.

От изявлението на Бареков обаче става ясно още нещо, че е имало идея "Атака" и "Презареди България" да се коалират. Или поне така твърди Бареков, който иначе даваше заявки, че излиза от политиката и само иска да завещае консервативната идея в ръцете на Сидеров.

"От самото начало на Волен Сидеров беше изяснено от ръководството на АКРЕ и лично от мен, че незабавното членство на "Атака" в Алианса на консерваторите минава през коалиционно споразумение за евровота с моята партия под името Обединени консерватори. Точка по въпроса", посочва бившият тв водещ.