Емил Радев е евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП). Той присъства на изслушването на тримата кандидати за главен прокурор на ЕС и на гласуванията в две комисии. Самият той не гласува, тъй като е заместващ член.

 

- Г-н Радев, изненадан ли сте или очаквахте резултата от гласуването в Европарламента в полза на Лаура Кодруца Кьовеши?

- Резултатът е почти равностоен и в двете комисии. Оттук нататък ще продължат преговорите със Съвета на ЕС. Такава е процедурата. От Съвета са трима преговарящи, от Европарламента – един. Знаете, че в Съвета показаха предрочитание към френския кандидат Жан-Франсоа Бонер – 50 гласа за него срещу 29 и за Кьовеши, и за германеца Андрес Ритер. Срокът е няколко седмици. Предстои през тях да видим какъв ще бъде резултатът от преговорите.

- Ще има ли гласуване в пленарна зала?

- По тази процедура, която съобщи председателят (на Комисията по граждански свободи, пръвосъдие и вътрешни работи – б..а.), явно ще се отиде директно на преговори, след като бъде уведомен председателят на ЕП Антонио Таяни за избора на двете ресорни комисии. За момента решението е такова.

- Все пак изненада ли са резултатите според вас?

- Видяхме вчера от представянето на кандидатите, че имат необходимите подготовка и стаж. Имат необходимите качества. Който от тях стане главен прокурр на ЕС, надяваме се тази нова структура да тръгне и да изпълни своите функции. Ние за това се борим от няколко години.

България, българското председателство на ЕС направи много за структурирането на Европейската прокуратура. Ние в правната комисия в ЕП водихме доста битки по приемането на законодателния акт за създаването й. И много ще се радвам още повече страни членки да се включат и наистина в следващите няколко години всички от ЕС да бъдат и в Европейската прокуратура (в момента са 22 о 28 – б.а.). Защото важните проблеми пред сигурността на ЕС са контролът на европейските средства, борбата с измамите, особено с измамите на ДДС. Дай Боже да включим в обхвата на Европейската прокуратура още престъпления като като тероризма. И се надяваме, че този нов орган ще се справи много по-ефикасно с тях.

- Как ще коментирате нападките вчера в залата срещу Кьовеши?

- Имаше и срещу френския кандидат. Но те разбира се, бяха по-малко. Знаем каква е ситуацията в момента в Румъния. Обществото е страшно поляризирано. Знаем, че Кьовеши беше свалена от поста прокурор на специализираната прокуратура, има повдигнати обвинения. И наистина това, което в момента е като ситуация в румънската държава, за съжаление, се пренесе и в Европарламента. Което не е добре за самата процедура по избора на европейски главен прокурор. Защото наистина гледаме да изберем човек, който да оглави тази важна структура и да тръгне за първи път да я структурира и да действа. Нападките само удрят по имиджа на тази нова структура.