Купувачът на "Нова Броудкастинг груп" - компанията "Адванс Медиа Груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви, вече е изтеглила кредит в размер на 100 млн. евро. Това става ясно от публикувани в Търговския регистър документи по партидата на дружеството. Заемът е от 4 банки - "Уникредит Булбанк", ОББ, ДСК и BNP ParibasQ а залогът е цялото дружество "Адванс Медиа Груп". 

Самата компания бе регистрирана в края на миналата година. Заемът ѝ е вписан в Търговския регистър на 19 февруари. Тогава бе и официално огласена информацията за сделката за Нова тв и останалите медии в групата. Обяви я продавачът - шведската корпорация MTG, която е собственик на медийната група до момента. Цената е 185 млн. евро и се очаква покупко-продажбата да бъде финализирана след становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както изискват правилата. До момента няма започнато производство да концентрация в антимонополния огран, става ясно от регистрите. 

Цената е същата, която бе обявена и при опита за продажба на Нова тв миналата година на компанията на чешкия милиардер Петр Келнер. До финализирането ѝ обаче не се стигна. Причината - именно КЗК я спря с мотив, че купуването на "Нова Броудкастинг Груп" и "Нет.инфо" може да доведе до привилегировано положение на пазара спрямо останалите участници в него. Решението бе обжалвано пред съда и делото трябваше да е тази пролет, но преди това продавачът MTG и купувачът Келнер се отказаха от сделката.

Тъй като заемът на "Адванс Медиа Груп" е за 100 млн. евро, логично е да се предположи, че останалата част от сумата за сделката от 85 млн. лв. ще дойде от собствени средства на купувача. От документите в Търговския регистър става ясно още, че 80 млн. евро от заема ще влязат в команията купувач на Нова тв, а останалите 20 млн. евро - в "Адванс Пропъртис". Това дружество също е собственост на братя Домусчиеви и управлява голяма част от бизнеса им.

Финансирането е осигурено дни преди "Адванс Медиа Груп" да попаде официалната оферта на Нова тв, става ясно още от документите в Търговския регистър.