Пленумът на Висшия съдебен съвет гласува днес да поиска от хазната за следващите 3 години 2,627 милиарда лева. Или съответно - 824,6 млн.лв. (за 2020 г.), 871 милиона - за следащата и цели 932 млн.лв. - за 2022 г.

Това означава всяка година магистратите до получват +10 процента върху заплатите, а най-после да се заложат и гласуваните в Закона за съдебната власт до 6 заплати бонус за спецсъдилищата и спецпрокуратурите. Освен това парите за дрехи в края на периода да достигнат впечатляващите 3090 лв. (твърдо число за маситратите, а за съдебните служители форумлировката е "до" тази сума б.р.), да бъдат назначени нови магистрати и служители, а ВАС да има нова сграда.

Бюджетната прогноза за трите години днес бе приета почти единодушно с 15:1  гласа - против беше само Даниела Марчева. ВСС всъщност гласува по-"богатия" от два съществуващи варианта. Едното предложение е на самите органи на съдебната власт, а другото - от експертите на Съвета, които са взели под внимание поисканото от органите, но и са го... завишили.

Двете мнения са еднакви относно приходната част - че системата сама ще "изкарва" по около 110 млн. лв. на година.

Въз основа на 3-годишната прогноза обаче магистратурите сумарно са поискали 817 милиона (за догодина), 795,2 млн. лв. за следващата и 779,2 млн. за 2022 г. Гласуваното днес надскача техните искания с цели 153 милиона за 2020 г.

ВСС прие, че ще увеличава всяка година с 10 на сто заплатите, ще се актуализират ранговете на служителите и магистратите, а ако искането им бъде удовлетворено - най-после ще има пари и за споменатите до 6 заплати на спецмагистрат. 

За текущи и предстоящи конкурси има средства за 22 нови щатни бройки – 15 за прокуратурите и 7 общо за съдии.

Предвидени са 100 нови щатни бройки за съдебен помощник в съдилищата.

Общо за заплати в системата разходите биха изглеждали така:

505,1 млн. за 2020 г.

556 млн. за 2021 и 

611 млн. за 2022 г.

За облекло след повишението парите, които ще получи всеки служител, биха били 2560 лв. догодина, 2800 - на следващата, и 3090 за последната от тригодишния период.

Разходите за материали и външни услуги ще са 7,5 млн. лв.

За Върховния административн съд са предвидени средства за нова сграда, стана ясно от дмите на представляващия Боян Магдалинчев. Върховните съдии отдавна искат да се "разширят" в близкото здание на МЗ, което се мести.

След запитване на Красимир Шекерджиев обаче стана ясно, че пари за нова съдебна палата във Варна - въпрос, който виси от години и за който членовете на ВСС дадоха обещание пред местните магистрати само преди няколко седмици, пак не са предвидени...

"Предвидили ли сме средства да изпълним ангажимента, който поехме", попита Шекерджиев.

На това представляващият ВСС отговори, че засега се искат пари общо за капиталови разходи, че "въпросът все още не е решен", защото все още нямат имот и че това е "един процес, който ще продължи с годините и се надявам ние да го започнем".

Иначе капиталовите разходи през идущата година ще са 46 милиона, за следващата - 29 млн. лв., а за 2022 - над 14 млн.

Гласуваното днес предложение на съвета ще се изпрати на правителството и на Министерството на финансите за одобрение, както и ще се представи на министъра на правосъдието.