„Много важен проект, реализиран по най-красивия начин. Задълбоченият текст на Сабина Радева и великолепните ѝ картинки заедно разказват историята за произхода на видовете и за самата еволюция с яснота, хумор и голямо очарование“.

Това са думи на Ема Дарвин – пра-пра-пра внучка на Чарлс Дарвин – и се отнасят за една детска книга с картинки, издадена във Великобритания: „Darwin’s on the origin of species“ („За Произхода на видовете на Дарвин“), написана и нарисувана от българката Сабина Радева.

„За Произхода на видовете на Дарвин“ от Сабина Радев

Сабина е графичен дизайнер и илюстратор, в момента живее в Оксфорд, Англия. От биографичната справка в сайта на издателство „Пенгуин“ научаваме, че през 2008 г. тя е получила магистърска степен по молекулярна биология в Института „Макс Планк“, Германия. През 2009-а напуска науката, за да се насочи към творческа кариера и учи за илюстратор. Майка е на две малки момичета, които са нейният източник на ежедневно вдъхновение.

С „Произход на видовете“ Чарлс Дарвин обяснява окончателно своята теория преди 160 години. Днес Сабина Радева обединява двете си страсти, за да преразкаже този основоположен научен текст в 64 страници. Достъпността на адаптацията представя еволюцията за деца и подрастващи чрез стилни илюстрации и прост, лесен за разбиране текст.

Идеята да направи този опростен преразказ – с картинки, за деца, ѝ хрумнала, докато разглеждала красиво издание на труда на Дарвин, но твърде дълго и написано на остарял език.

„Еволюцията чрез естествения подбор е една от най-добрите научни идеи, защото обяснява изключително широк обхват от факти в биологията. Но много хора не разбират теорията на Дарвин, а някои дори не вярват в еволюцията“, обяснява Радева в текста си в краунфъндинг платформата „Kickstarter“, където през 2016 г. решила да потърси последователи, които да помогнат за финансирането на бъдещата книга.

Борба за съществуване: всички организми се конкурират помежду си и с околната среда.

Резултат се оказал изненадващо добър – с дарения се отзовали близо 1400 души. Изданието излиза в електронен вид през юли 2018-а, а в началото на този месец се появи и с твърди корици.

 

 

"Площад Славейков"