Министър-председателя Бойко Борисов получи писмо от държавния секретар на САЩ Майк Помпео. В писмото се благодари за усилията на България да бъдат прекъснати опитите за финансови трансакции от Венецуела през България

"За мен е чест да Ви предам, от името на правителството на САЩ, най-искрени благодарности за усилията Ви да бъдат прекъснати опитите за финансови трансакции от страна на нелегитимния режим на Мадуро, като така спомагате да се защитят активите на гражданите на Венецуела“, изтъква в писмото си до премиера Борисов държавният секретар на САЩ.

Помпео отбелязва, че този важен акт на подкрепа ще помогне на страната да се върне към пътя на демокрация и просперитет.

Наскоро след среща на Борисов с посланика на САЩ Ерик Рубин стана ясно, че венецуелски петродолари са минавали през български банкови сметки.

По-късно се разбра, че сметките са били в "Инвестбанк"

По този повод лидерът на Движение 21 Татяна Дончева коментира, че по нейна информация "Инвестбанк" е предупредила ДАНС и финансовото разузнване за големите суми пари, дошли от Венецуела. Според Дончева става дума за трансакции между Венецуела и Русия, които минават през България, защото от тук е най-удобно.