Търгът за проектиране, строителство и доставка на материали за газопровод между турската и сръбската граница на България е възобновен, съобщи възложителят му - държавната компания "Булгартрансгаз". Става дума за трасето, определяно като българската част на проекта "Турски поток". 

Новият срок за подаване на оферти е 6 март. Обществената поръчка бе обявена в края на декември миналата година и е на стойност 2,7 млрд. лв. Срокът за подаване на оферти трябваше да е 15 февруари, но жалба от компанията "Атоменергоремонт" спря процедурата.

Изненадващо обаче фирмата оттегли възраженията си преди Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе, а това даде карт бланш на "Булгартрансгаз" да продължи с търсенето на изпълнител. Забавянето към момента е с две седмици, а офертите се очаква да бъдат отворени на 7 март. 

Възобновяването на търга идва два дни, след като руският специализиран сайт РБК съобщи, позовавайки се на свои източници, че вече е ясно кой ще е доставчикът на тръбите. Въпреки че търгът у нас е в много ранна фаза, според изданието, тръбите ще дойдат от руската "Трубная металлургическая компания" (ТМК) на Дмитрий Пумпянски. От самата компания са казали пред РБК, че обмислят да кандидатстват в търга на "Булгартрансгаз", когато той бъде възобновен.

В публикацията се споменава за вариант, в който фирмата на Пумпянски се свързва с австрийската "Щрабаг" и участват по този начин в процедурата. Пред РБК от "Щрабаг" са отрекли да се водят разговори с руснаците.