"Спейс Екс" ще се опита в събота да изпрати манекен към Международната космическа станция (МКС), предаде Франс прес, цитирана от БТА. От това изстрелване зависи възобновяването на пилотираните полети от американска територия. Ако всичко върви по план, това може да бъде осъществено тази година. 

Нито един астронавт не е излетял в космоса от територията на САЩ от завръщането на американската совалка "Атлантис" на 21 юли 2011 г. НАСА плаща на Русия 82 милиона долара за астронавт за отиване до МКС и връщане от станцията. 

През 2014 г. американското космическо ведомство сключи договор със "Спейс Екс" и "Боинг", в съответствие с който те да поемат щафетата. Осъществяването на поставената цел обаче се забави, тъй като критериите за сигурност са по-строги в сравнение с тези при изстрелването на спътници. Две от четирите първоначални совалки на НАСА - "Чалънджър" (1986) и "Колумбия" (2003), се разпаднаха и никой не иска да преживее отново този кошмар.

В събота сутринта ракета "Фалкон 9" с пилотирания кораб "Дракон" ще бъде изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида, към МКС. Корабът трябва да се скачи с МКС един ден по-късно, преди да се върне на Земята на 8 март. Ако всичко е наред, следващият полет ще е с двама астронавти на борда на капсулата, която е със седем места. Полетът може да бъде осъществен през месец юли, но и в този случай е възможно забавяне.

"Тези неща винаги отнемат повече време от предвиденото - каза Лори Гарвър от НАСА. - Вече нямаме много герои. Астронавтите са нашите герои. За някои бе трудно да приемат, че НАСА предостави на компании контрола върху транспортирането на астронавти в космоса."