Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в четвъртък вечер на двудневно посещение в България и проведе работна вечеря с премиера Бойко Борисов, по чиято покана е на официална визита.

„Посрещнах генералния секретар на NATO Jens Stoltenberg, който е на двудневно посещение в България”, написа министър-председателят във фейсбук.

Двамата са обсъждали сътрудничеството в сферата на сигурността, отбраната и стабилността на Западните Балкани и региона.

В петък Борисов и Столтенберг ще проведат среща на четири очи в сградата на Министерския съвет, последвана от разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, Патрик Търнър - помощник генерален секретар по планирането и политиката на отбрана и Лоренц Майер-Минеман - първи заместник-директор на кабинета на генералния секретар.

След това Столтенберг ще има среща с президента Румен Радев.

Тази година НАТО отбелязва своята 70-годишнината си, а България – 15 години пълноправно членство в Пакта Годишнините ще бъдат отбелязани с редица събития през 2019 г. Документален филм, публични лекции и фотографска изложба в София са само част от включените в Националния план от инициативи по този повод.