Призив да излезе в заслужена почивка отправи депутатът от ГЕРБ Георги Марков към премиера и лидер на парията Бойко Борисов. 

Марков "държа реч" в кулоарите на Народното събрание, без на практика да има повод за това. Той възхвали усилията на Борисов, както и тези на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов за всичко - от успехите им на международната сцена до совалките около Изборния кодекс.

"Аз казвам, че ако съм му приятелят Георги Марков в личен план, щях да му кажа: "Почивай си бе, човек! На 60 години отиваш, ти чудеса направи, четири пъти избори спечели! Само Виктор Орбан и Ангела Меркел имат толкова! Оправи ми булеварда, на който живея.

Слава, та не знам! Меркел, Тереза Мей - кой ли не те нацелува бе, човек! Ти си целият в целувки! Остави ги те да правят кворума, те да внасят машините, ходи в Банкя и си гледай кефа (явно визирайки проблема с машинното гласуване, б.р.). Ходи на риба. Ела в Будапеща да си караме и да си живеем хубаво. Няма да живеем сто години!", пламенно призова "приятелят" Марков премиера Борисов.

И пак повтори, че вторият трябвало да си почива и да "остави БСП да внасят машини като аборигени". 

На въпрос не се ли притеснява, че изказването му може да се изтълкува повратно - като призив за оставка на правителството или оттегляне на самия Борисов от властта, в типичния си стил Марков заяви, че това изобщо не го интересувало.

"Навремето д-р Желев ме назначи за конституционен съдия. Тогава бях на 44 години. Питат го покойния ми приятел: "Желю, що го тури тоя Жоро Марков?", а той вика: "Щото има самостоятелно мислене." След 40 години пак си имам самостоятелно мислене. Защо пък да мисля като всички?!", обоснова се конституционалистът.

След което се прехвърли на коалиционните отношения и на тежкия труд на Цветанов да осигури подкрепа за измененията в Изборния кодекс. С тях преференцията бе на практика елиминирана, а после от ГЕРБ се извъртяха на 180 градуса, като дадоха заявка, че ще я върнат в старото положение.

"Всеки ден г-н Цветанов е полудял и тича от стая по стая, и му поставят непрекъснато някакви ултиматуми! Не трябва за кворума в парламента да се извиват ръцете на Борисов", посочи Марков, визирайки факта, че управляващите често не могат да съберат кворум и бойкотите на БСП и ДПС провалят заседания на парламента.

По думите му коалицията с "Обединени патриоти" можело да се окачестви като "добра". Благодарение на "патриотите" била отхвърлена Истанбулската конвенция, а държавата се противопоставила и на пакта на ООН за миграцията.