Русия и Израел веднага отговориха на изненадващото посещение на сирийския президент Башар Асад в Техеран. В руската и израелската преса бе разпространено съобщение за създаването на работна група за изтеглянето на чуждите сили от територията на арабската република, предаде "Независимая газета", цитирана от агенция "Фокус".

Инициативата бе приета на среща между двамата лидери Владимир Путин и Бенямин Нетаняху. Според експерти това илюстрира увеличаващия се разрив между Москва и Техеран.

Руските и израелските медии поясниха, че механизмът предполага участието на други държави, които също се интересуват от изчистването на Сирия от "ненужни" формирования. Не са представени допълнителни подробности за плана.

Крайните адресати на тези съвместни действия са Иран и ислямската военизирана групировка "Хизбула". Оттеглянето им от Сирия е основното нещо, което Израел се опитва да постигне от Русия в преговорите за следвоенното положение на Сирия. Москва признава необходимостта от "деиранизация" на арабската република, но видно е, че контролът ѝ върху ситуацията се изплъзва.

Пътуването на Асад до Техеран бе истински удар за Кремъл. Там сирийският лидер се срещна не само с президента, но и с върховния лидер Али Хаменей. Чрез посещението си Асад демонстрира, че желае да запази влиянието на Иран в Сирия.

"Да, очевидно руско-иранските противоречия в Сирия нарастват", заяви пред "Независимая газета" ръководителят на Центъра за ислямски изследвания на Института за иновативно развитие Кирил Семенов. 

Анализаторът даде за пример инцидента в ал-Габ (провинция Хама), където преди месец се сблъскаха две части на сирийската правителствена армия - четвърта дивизия, която е ръководена от брата на Асад - Махер, и пети корпус.

Факт е, че четвъртото подразделение се контролира от Иран, който не би отказал да се установи на тази стратегически важна равнина. Русия много добре осъзна това, както предаде германското списание "Шпигел".

"Вероятно посещението на Асад не беше съгласувано със Зариф (външния министър на Иран), както и с Москва", потвърди Семенов. "На този фон Иран е готов да предостави на Асад финансирането, за да построи 200 хиляди нови къщи. Това означава, че Техеран възнамерява не само да запази, но и да укрепи собствената си "ос", в която Дамаск е ключов елемент", добави той.