"България е силно обвързвана с ангажимента да продължи да допринася за изграждането на сигурността на Балканите и в Черно море"

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София. Разговорът между двамата се състоя сред срещата на Столтенберг в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. 

„Г-н Генерален секретар, дами и господа, за мен е удоволствие да Ви приветствам тук, в България. Най-напред искам да Ви благодаря за ценния Ви принос за вчерашната изключително конструктивна дискусия в Кошице, Словакия. Вашето посещение е в момент, в който отбелязваме 15 г. от членството ни в НАТО. Както знаете, времената са трудни, а предизвикателствата – много. Вашата визита е добра основа за продължаване на работата ни за подобряване на отбранителния ни капацитет и за по-нататъшното обезпечаване на сигурността на нашата нация“, заяви Румен Радев пред Столтенберг и делегацията му. 

Това бе и единственото споменаване на вчерашната среща в Словакия, след която самият Радев обяви, че е поискал от декларацията на срещата да се извадят текстове, които не са в интерес на България по отношение на енергийни проекти. По неофициална информация от четвъртък е ставало дума за "Турски поток". Въпреки това нито след срещата с президента, нито сред разговора с Борисов в изявленията пред медии енергийните проекти не бяха споменати като тема на обсъждане.

 

По думите на Румен Радев България е силно обвързвана с ангажимента да продължи да допринася за изграждането на сигурността на Балканите и в Черно море посредством воденето на отворена, конструктивна и отговорна политика и чрез полагането на усилия за изграждането на капацитета за отбрана в съответствие с НАТО.

„Следваме ангажимента за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП. Най-накрая стартирахме три програми за модернизация на армията – за Военновъздушните сили, за патрулните катери и превозните средства за армията. Наясно сме, че тези три програми не разрешават нашите проблеми с модернизацията, както вече обсъдихме с Вас. Модернизацията е много сериозен процес на дълбока трансформация. В тази връзка ние ще продължим да участваме в съвместни мисии и учения, за да подобрим нашата подготовка“, подчерта президентът.

И Столтенберг започна и завърши с благодарности при държавния глава: 

"Ценим приноса на България в различните мисии на НАТО зад граница и подпомагането ни в борбата с международния тероризъм", заяви генералният секретар на НАТО - „Благодаря Ви, г-н президент на България. Чудесно е да Ви видя отново, благодаря Ви за посрещането на мен и моята делегация в София. За мен е удоволствие да се върна тук, не само защото това е възможност за мен да благодаря на Вас и на България за силната ви обвързаност към нашите ангажименти, към НАТО".

„Тази година честваме 70-годишнината от основаването на НАТО и 15 г. от присъединяването ви към Алианса. Имате стратегическо положение и стратегическа роля в Черно море и в региона. Допринасяте за засилване на колективната ни отбрана по много различни начини. Разбира се, оценяваме и усилията ви за модернизиране на българската армия, на флота и на ВВС“, изтъкна той.

Столтенберг изброи и мисиите на НАТО, в които България участва, благодари и за приноса на страната ни за "павиране пътя за подписването на Преспанското споразумение – договора между Гърция и Северна Македония за разрешаване на спора за името, което ни позволи да подпишем присъединителния протокол за Северна Македония".

„Живеем в непредвидими времена, затова е необходимо да инвестираме повече в нашата сигурност и отбрана. Приветстваме решението на България да започне да увеличава средствата за отбрана. Още веднъж, благодаря, че приехте мен и моята делегация“, каза още  Йенс Столнберг.