А сега? Провалът на срещата на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в Ханой, който обаче не доведе до прекъсване на отношенията, води към нов период с висока степен на несигурност, с една Северна Корея, която запазва ядрения си арсенал и с дълбоки разногласия за бъдещето на преговорите, коментира Франческо Фонтемаджи от Франс прес.

Никакво споразумение е по-добре от лошо споразумение

Макар че президентът на САЩ и севернокорейският лидер подписаха в Сингапур неясна декларация за намерения, вчера те се разделиха, декларирайки несъгласие.
Изненадващо, повечето наблюдатели са съгласни, че това е по-добър вариант от лошо споразумение. Мнозина във Вашингтон се опасяваха, че импулсивният милиардер републиканец, подложен на натиск да декларира победа, може да направи големи отстъпки на младия наследник на династията Ким и да получи малко в замяна.
Според Брус Клингнър от консервативната вашингтонска фондация "Херитидж", САЩ трябва "да устоят на изкушението на сирените, които ги подтикват да обявят мир прекалено рано или да облекчат санкциите, преди да са намалили многоликата заплаха от страна на Северна Корея".

"Президентът Тръмп направи точно това в Ханой", радва се бившият служител на ЦРУ.

Провал на стратегията Тръмп

Засега дипломатическият подход на обитателя на Белия дом е поставен под въпрос. Залагайки всичко на личните си отношения с лидера в Пхенян и на хипотетичния пробив, който можеше да бъде постигнат след сериозни усилия по време на личната им среща, Доналд Тръмп е обвиняван, че е пренебрегнал задължителната подготвителна работа.

И наистина, две седмици преди срещата на високо равнище във Виетнам, американски дипломат призна в личен разговор, че преговорите за заключителната декларация едва започват. А американският пратеник Стивън Бигън призна, че двата лагера все още нямат единна дефиниция за денуклеаризацията.

"Този подход оставя прекалено много решения в ръцете на Тръмп и насърчава Ким да не участва в сериозни преговори, надявайки се да успее да измами Тръмп в последната минута", смята Колин Кал, експерт в университета Станфорд и бивш съветник на Барак Обама.

Връщане към традиционната дипломация

На теория традиционната дипломация ще може да се справи със ситуацията чрез дългите си и трудоемки технически преговори. Президентът Тръмп в действителност заяви, че на този етап не се планира нова лична среща между него и Ким.
Американският екип наблегна на факта, че диалогът не е прекъснат, че лидерите са се разделили като приятели и че са направени много стъпки напред, дори и да не са записани в документ. Пхенян няма да възобновява ядрените и балистични опити, увери Доналд Тръмп, потвърждавайки отмяната на американски военни маневри с Южна Корея.

"Докато това двойно замразяване продължава, обстановката ще бъде благоприятна за дипломацията", заяви пред АФП Франк Аум, експерт в американския център за анализи "Институт за мир".

Етап с висока степен на риск

Но според признанието на самия шеф на американската дипломация Майк Помпео, все още не е уточнена дата за подновяване на преговорите между пратениците.

"Мисля, че ще бъде необходимо известно време, всички ние ще трябва да направим равносметка от наша страна", заяви той, напускайки Ханой.

"Няма пътна карта за следващите етапи, нито признак, че техническите дискусии ще се провеждат по-редовно", изрази съжаление Франк Аум. "Всички дойдоха с празни ръце, без ясна визия за бъдещето".

Преди срещата на върха обаче няколко дипломати предупреждаваха, че ако през идните месеци не бъдат постигнати конкретни резултати, ситуацията може отново да стане взривоопасна.
Разминаването във версията на двете страни за резултатите от срещата не е никак успокоително. Американците твърдят, че севернокорейците са искали вдигането на всички санкции в замяна на разрушаването на само един ядрен комплекс, този в Йонбьон, а Пхенян твърди, че е поискал само частична отмяна на наказателните мерки.
През идните месеци двете страни ще се следят взаимно, за да видят коя ще направи нова стъпка към другата.

Ядрената дейност продължава

Междувременно Северна Корея продължава ядрената си дейност и запазва арсенала си.
"Тръмп казва, че "няма причина да се бърза" за постигане на споразумение, но реално има сериозна причина, защото неотдавнашното спиране на севернокорейските ядрени опити не беше придружавано от прекратяване на производството на ядрени материали", предупреждава бившата дипломатка Лора Кенеди от асоциацията "Форин полиси фор Америка".
Така че ядрената заплаха от страна на Северна Корея продължава да е напълно реална и "ястребите" в двата лагера може да се опитат да си върнат преимуществото, ако новите преговори забавят началото си или се проточат до безкрайност.

"Не трябва да се връщаме към статуквото", подчерта вчера в Туитър американският сенатор Линдзи Греъм, в когото президентът Тръмп се вслушва и който в миналото е защитавал прибягването до сила. "Ако преговорите се провалят, ще трябва в някакъв момент да се сложи край на севернокорейската ядрена заплаха - по един или по друг начин".

БТА.